Un oasi paisatgístic, cultural i feminista en les rodalies d'Artà



El passat dissabte 30 d'octubre, l'associació palmesana ARCA i el Col.lectiu de Dones de Llevant van realitzar ua visita a aquest espectacular jardí, que no és jardí sinó muntanya i garriga, creat, realitzat i curat per dues dones berlineses, Christiane i Gabriele, que allà per l'any 1984 van comprar una finca ruïnosa i el seu entorn i que a força de treball, il·lusió i creativitat la van convertir en el preciós enclavament que és avui, amb un recorregut a través de la finca en què es recull amb una senzillesa de mitjans enormes, però amb una creativitat fora del comú, ni més ni menys que l'evolució de les dones mallorquines al llarg de la història.




Des de la Dama de Son Matge fins a les escriptores mallorquines del segle XXI com Maria Antònia Oliver, Carme Riera i altres. No es pot descriure l'emoció que produeix cada racó de la finca, amb un sentit homenatge a la dona de l'illa, o a les que n'han passat, com George Sand, des de les monges i abadesses que es van preocupar per l'educació de les seves congèneres, a les dones pageses que recollien ametlles i, com no, l'emotiva menció a les dones de les llegendes i rondalles mallorquines, com la sacerdotessa Nuredduna o la "Dona d'Aigo", aquesta última amb una representació molt bonica i senzilla, sortint del pou.

I Maria del Mar Bonet, Catalina Homar, Aurora Picornell, dirigent comunista i feminista, i tantes altres, i tot, com deim, amb una senzillesa admirable, per  mitjà de caixes de fusta amb llibres i reproductors de música a dins, quan no amb una simple capseta de música amb la qual escoltam La Balanguera, que segueix unint les tradicions i les esperances.

A cada pas, racons per a la meditació i la contemplació. Fins i tot han creat el típic laberint, també molt senzill, per avançar-hi i també per avançar pel camí interior de la presona que hi entra.



En definitiva, una visita inoblidable i emotiva que a tots i a totes ens va agradar i commoure.

El repte ara és la conservació i preservació d'aquest jardí encantat que ja és patrimoni de Mallorca i de les dones mallorquines, gràcies a les dues dones berlineses, emprenedores i creatives.
Què es pot fer avui per salvar aquest jardí?

Antònia Matamalas
Col·lectiu de Dones de Llevant