cap enrere


abril 2010






de l'arxiu de Tomeu Melis "Meyme"


CAPDEPERA FA….. 40 ANYS               ABRIL 1970
 
ELS JOVES DEL “S’AUBA CLUB” A MARTIN LUTHER KING.
  Els joves que formen el club S’Auba de Cala Rajada han promogut un homenatge al recentment assesinat líder pacifista americá, de color, Martin Luther King, amb una missa en llengua vernacle a la parròquia del Carme. L’acte ha tingut ressó al llarg de l’illa i ha sorprès que a un petita comunitat com la nostra s’hagui donat l’admirable sensibilitat demostrada pels militants del Club S’Auba a l’hora d’organitzar l’oportuna lliçó d’honrar la memória d’aquest apóstol de la pau i fraternitat.


UN CARRER PEL VICARI TAFONA.
  El sacerdot Josep Sureda, conegut com a “Vicari Tafona”, es motiu de debat a la Sala. El Vicari Tafona, que reb el “mal nom” d’una de les mes antigues cases del moll de Cala Ra-
jada, situada entre el carrer de Gabriel Roca i la de Ca’s Bombu,, va tenir l’idea de construir un oratori pel seu compte – ja que no hi havia esglèsia a Cala Rajada i s’havia d’anar als actes religiosos a Capdepera --- , just on desprès fou solar de Ca’s Bombu, quan passat un grapat d’anys es va construir l’esglèsia actual. La construcció del oratori va donar lloc a que molts d’estiujants assentássin les seves casetes al  voltan de l’esglessieta  dedicada a Sant Roc, patró de Cala Rajada, on va creïxer el primitiu núcli de població. Aquest va ser el motiu de comptar, la Corporació Municipal, a l’Ordre del dia del Plè en la possibilitat de dedicar un carrer a la memoria del  Vicari Tafona. No va prosperar.
 
MIGUEL ESTEVA FERNANDEZ, MEDALLA AL TREBALL.
   “Consider al port de Cala Rajada com una familia nombrossa de molts de fills”, manifestava el patró Miguel Esteva, al moment de fer-li entrega, pel Comandant de Marina, senyor Barcaiztegui de la Medalla al Treball , al seus 71 anys, premiant aixi
 l’esforç demostrat per fer canviar la fesomía del Moll i del taranná dels que allí traballen, a banda de haver realitzat nombrosses millores i haver estat, el senyor Esteva, l’ánima en la construcció i, més tard, ampliació del actual port i en benefici de les embarcacions, primordial sustent de les familias de Cala Rajada, haguent fet d’aquest poble un del principals en l’art de la pesca i del seu reconeïxement a nivell insular, en el transcurs del llag període en que va actuar com a President, o Patró Major de la Confraria de Pescadors, fins a 1967,  a l’hora de ser substituit per  Pere Fuster Massanet , precisament un dels principals impulsors per qué s’otorgás la Medalla a Miquel Esteva.
 


Patró Miguel Esteva


 
 
CAPDEPERA FA.....  30 ANYS               ABRIL 1980
 
L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS “ES FARALLÓ”, ASSUMEÏX EL MECENATGE D’IMPORTANTS REALITZACIONS MUNICIPALS.
    Presidida per l’exbatle, Joan Vaquer Garau, l’Associació de veïns “Es Faralló” rep un nou impuls a favor del  municipi  -- fins el punt de ser titllat el conjunt dels membres que integren la Directiva d’una mena d’Ajuntament paral.lel --- ja que l’Assemblea d’asso –ciats aprova a la  reunió  celebrada aquest mes, la reelecció de president en la persona del senyor Vaquer (que, al pareïxer, xoca amb la tesi que des de la Sala es té en quant al sentit de les associacions), però que aconsegueïx que l’Ajuntament doni a “Es Faralló” l’explotació de les platges. Per aquest motiu es subscriu un crédit de quatre milions de pesetes amb una entitat bancària, destinades a l’adquisició de material, ubicació de  casetes i hamaques i per concurrir al concurs-subhasta per l’explotació, mitjançant plec de condicions per dos milions de pesetes. 
 
   “Es Farallò”, en la dita assemblea, repasa les actes del seu desenvolupament com entitat veïnal, desde la data de  fundació  -- el 27 de gener de 1979 – siguent president de la gestora Lluciá Sirer Fuster. L’assemblea fundacional es va celebrá al Cinema Juva i  va sortir elegit com a president Joan Ladaria Moll, que va tenir com a primera activitat la gestió que desembocar en l’obertura de l’Oficina d’Informació turística. El 30 de maig del mateïx any, fou nombrat, en substitució de Ladaria, l’esmentat Joan Vaquer, el qual al front de la seva Junta Directiva i amb el recolçament dels associats, acordaren i feren un pronunciament majoritari a favor de l’ampliació del port esportiu de Cala Rajada.
 
   Més envant, “Es Faralló” esdevendrá l’artífex de la donació d’uns terrenys per a la construcció d’un grup escolar a Cala Rajada ón es coneïx com S’Auba nou. Tancará l’exercici amb uns ingressos bruts de 24.888.649 pesetes.
 


Fotografies sobreposades de l'Agulla i del, aleshores, president d'Es Faralló Joan Vaquer.
 
 
 


CAPDEPERA FA…. 20 ANYS                    ABRIL  1990
 
 
ESDEVENIMENTS CULTURALS DE DISTINT CAIRE.
 
     Aquest mes és prolífic amb l’aspecte cultural a Capdepera. A la Capella del Castell, el Batle Antoni Alcover ; el Conseller del CIM, Alfons Salgado i el director del Conservatori de Música, Bernat Juliá, presenten el que será el I Certámen Nacional de Bandes de Música de Capdepera .Els premis per les tres Bandes guanyadores son de 200.000,-, 125.000 i 75.000,- pessetes. El Certámen es senyala pel proper mes de juny.
 
  **   L’Area socio-cultural de l’Ajuntament promou una Setmana Cultural amb exposicions de brodats mallorquins i d’altres activitats de l’Escola d’Adults. Presenten, al mateïx temps, l’Estudi de població del nostre municipi, taula rodona sobre drogodependència, ball de saló, excursió al Torrent de Pareis i projecció d’una pel.licula.
  **   El Patronat Castell de Capdepera presenta públicament a la Casa del Governador el cómic “História del Castell de Capdepera” del dibuïxant Joan Saura amb guió de Pere Cortada, Paco Galián i Josep Terrasa.
 
  **   La pianista local Maria Antònia Gomis participa a un concert per sonates de Franz Schubert a Torroella de Montgrí (Catalunya). Gomis, també, fou premiada com a  millor intèrpret de compositors catalans al V Certàmen de “Ciutat de Berga”. Maria Antònia va començar a tocar el piano al sis anys . Als 25, fou acreedora de la càtedra de piano, desprès de 10 anys d’estudis.


Maria Antònia Gomis

   ** Les Corals “Ars Antiqua” de Manacor i “S’Alzinar” de Capdepera donen un concert a l’església de Capdepera, destacant l’obra “Funeral de la Reina Maria” de Purcell. Dies més tard, repeteïxen el repertori a la ciutat de les perles.
 
   **  A l’església de Cala Rajada tengué lloc un concert a càrrec del “Rosen Quartet” dintre dels programes de “Un hivern a Mallorca”, de música barroca, amb especial relleu per “Les set paraules de Jesús” de Haydn.
 
 
ASSENTAMENTS URBANISTICS  A “SA BAIXADA DEL REI” ( CANYAMEL).

   L’Associació de Veïns de Canyamel presenta al.legacións devant l’Ajuntament de Capdepera per evitar que es façin assentaments urbanístics a llocs tan escollits i privilegiats com el tram existent entre la carretera a Ses Coves i la mar. La Junta Directiva está en desacord amb l’espai residencial denominat “Sa Baixada del Rei”, ja que no es preveu cap zona verda. La destrucció de la pineda i el paissatge per a construir apartaments a Sa Punta de Na Jordi i Na Blava  -- uns dels racons més maravillosos de Mallorca --- ha fet posar en peu de guerra als veïns de Canyamel.
 
 
 
                                                                       Bartomeu Melis “Meyme”