Mélanie Perpiñá del Campo

Psicòloga i terapeuta







Quan volem passar un missatge, ja sigui a amics, familiars o desconeguts, ens resulta important que arribi veritablement a l’altra persona. En aquest sentit, la persuasió ens pot resultar útil, ja que ens permet transmetre les nostres idees de tal forma que s’esdevé més rellevant per l’altre persona i així li doni importància.

El punt clau de l’eficàcia de la persuasió resideix en fer veure a l’altre els beneficis que li pot aportar el nostre suggeriment. En altres paraules, en lloc de vendre’m una estufa, fes que m’imagini l’ambient caldejat i acollidor que sentiré quan arribi de la feina, o en lloc de proposar-me anar a fer un cafè, explica’m lo bé que em sentirà començar la tarda amb més energia.

Així i tot, estic segura que més d’un pic t’han rebutjat sense ser capaç d’entendre el motiu, provocant-te frustració. Per això, a continuació t’explico 6 normes de comunicació empàtica respectant les necessitats i llibertats dels altres i així crear propostes irresistibles.
 
Aporta detalls, molts!
No diguis “podríem anar d’excursió”. Sigues concret i intenta amb: “Després de tota la setmana tancats a l’oficina, podríem anar a gaudir de l’aire fresc de les muntanyes i acabar regenerats en sentir aquella satisfacció un cop arribem a d’alt i observem les espectaculars vistes amb un silenci que transmet pura pau i tranquil·litat.” Moltes floritures? Segurament. Ara, pots tenir per segur que t’acceptaran la proposta.

Ressalta un tret positiu de la seva personalitat
Quan afirmes que la persona davant tu és altruista, respectuosa, generosa, bon amic... Li serà difícil comportar-se d’una manera contraria. Tots volem ser bones persones als ulls del nostre interlocutor. Per tant, dient alguna cosa com “Em podries acompanyar a Palma? T’ho demano a tu perquè sempre fas que ens ho passem genial”. Creu-me, les probabilitats que et digui que sí són molt altes.

Utilitza el seu nom
Cada vegada que sentim el nostre nom, la nostra atenció i interès es multipliquen. Per tant, utilitza aquesta eina perquè l’altra persona es senti en confiança i a gust, tot i escoltant cada paraula que dius.

Demana consells
Demanar consell no és mostrar una debilitat, al contrari. No és cert que et sents important i valorat quan algú el demana el que faries tu? Quan li demanes la seva opinió, fomentes l’autoestima del que tinguis al davant i aconsegueixes que estigui molt més involucrat al que li estiguis proposant.

Fomenta la seva perspectiva de llibertat
Evita pressionar o fer sentir culpable al teu interlocutor. Frases tipo “Ja et val!” o “Amb les vegades que jo t’hi he acompanyat...” aconseguiràs que l’altre es tanqui encara més a la possibilitat de dir-te “sí”. Posa’t al seu lloc, mira d’entendre els seus motius perquè en quant se’n adoni que és una petició i no una exigència, el tindràs una mica més del teu costat.


Reconeix els teus punts dèbils
Quant més transparent siguis, més faràs veure que l’altra persona pot confiar en tu. Reconèixer els errors o debilitats dóna a entendre que ets humà i el teu interlocutor et veurà com algú més proper i honest. De fet, admetre que estàs nerviós en una primera cita amorosa augmenta les probabilitats d’èxit.

Saber arribar als altres ens ajuda a acabar més beneficiats al nostres dia a dia, tant nosaltres com les persones que tenim al voltant. Recorda no extrapolar aquests trucs cap a la manipulació o coacció: aconseguir que algú faci alguna cosa en contra dels seus propis interessos és irrespectuós i reprovable. Per tant, utilitza’ls amb seny i gaudeix traient-li suc a les teves habilitats comunicatives!