inici

Cap Vermell

Santoral. 1 d'octubre de 2017
El dia primer d’octubre es celebra la festa de Bavó de Gant (589-684). Aixó diu la Vikipédia: “Allowin de Haspengouw havia nascut en una noble família franca d'Haspengouw, prop de Lieja, cap al 589, la tradició el fa fill de Pipí de Landen, majordom reial, tot i que no n'hi ha la certesa. La seva joventut fou dissoluta i va manifestar un tarannà cruel: venia serfs com a esclaus, i fou un militar indisciplinat. En morir la dona, i havent sentit la predicació d'Amand de Maastricht, va decidir de fer vida religiosa: es confessà amb el bisbe Amand i va fer penitència per la seva vida anterior; va repartir la seva fortuna entre els pobres i ingressà al monestir benedictí de Gant, on prengué el nom de Bavó”.

Aquest es el tema dels dos quadres de Rubens, un a la catedral de Gant (1) i l’altre a la National Gallery de Londres (2).

Visqué dins el forat d’un arbre i tenia per coixí una pedra. Però el representen amb una espasa, ja que procedia d’una casa noble i es casà amb la filla d’un noble merovingi de la que tingué una filla. A més porta un falcó i per això es invocat pels caçadors amb aus (3). A la zona flamenca es pagaven els impostos el dia 1 d’octubre i així el Bosco el pinta amb una bossa a la ma dreta.(4). Patró de Gant (Bèlgica) i Haarlem (Holanda).

A la catedral dedicada a sant Bavó a Gant es troba un dels quadres cabdals de la història de la pintura “l’Adoració de l’Anyell místic” de Jan van Eyck (5). El 2011 Euphrosyne Doxiadis, qua havia fet el muntatge de la Mare de Déu Morta a Arca del 15 d’agost (6) i per mediació del galerista gabellí Joan Guaita,(7) va fer donació d’una nova versió del panell central del quadre,(8) a la nova parròquia de l’immaculat Cor de Maria , al carrer Henry Dunhant  90 a la part alta del carrer Arxiduc Salvador (9) de Palma, parròquia que s’inaugurà oficialment el 2013. Aquest nou tríptic monumental fa 9,35x3,5 metres fou realitzat per l’artista a la illa de Paros, on nasqué Euphrosyne. Foto del mes

CAP VERMELL INFORMA

Cap Vermell és membre 
fundador de l'Associació de 
Premsa Forana de Mallorca


Amb els nostres mitjans:Tercer sector:
“L’acció social en marxa”

Horaris C E Escolar