Després d'uns dies intensos de pluges que feren brollar la majoria de fonts de tot Mallorca, vaig voler anar a visitar unes de les fonts més emblemàtiques del terme de Capdepera. No és la més cabalosa però segur que és la més maca. La font dels Torrers és més accessible per mar que per terra, però xino-xano hi vaig arribar.


 
Molt abans però, seguint les passes del camí que va al far per devora la mar, vaig quedar sorprès de la gran quantitat de plantes crasses que imagín que qualque veïnat s'ha dedicat a sembrar. Plantes ornamentals tals com: Aeonium arboreum (L.), Agave americana (L.), Aloe arborescens (Mill.), Bryophyllum daigremontianum (Ham. et Perr.), Carpobrotus edulis (L.), Opuntia ammophila (Small), Opuntia maxima (Mill.), Yucca elephantipes (Regel), a més d'altres que no he estat capaç d'identificar. Algunes d'aquestes com Carpobrotus edulis i Opuntia maxima, estan catalogades com a espècies exòtiques invasores, que la llei 42/2007 defineix com tota espècie que es introduïda o s'estableix en un hàbitat natural o seminatural, actuant com un agent de canvi y amenaça per a la diversitat biològica nativa, ja sigui pel seu comportament invasor o pel risc de contaminació gènica.





Aquest comportament invasor es veu agreujat en un ambient insular, ric en endemismes com el nostre. Aquesta mateixa llei estableix que tota espècie inclosa dins el catàleg d'EEI, comporta la prohibició de possessió, transport, tràfic i comerç d'exemplars vius o morts. Per tant, entenc que si algú ha sembrat aquests exemplars hi ha hagut com a mínim una possessió i transport. Convendria que l'autor o autors d'aquests atemptats ecològics es repensàs la seva vessant naturalística... A la Mallorca rural el corral de figueres de moro (Opuntia maxima) es feia servir com a "lloc comú" (bany). A la resta del món les plantes crasses creixen en ambients semidesèrtics o desèrtics. Per tant, l'autor d'aquest atemptat ha creat sense voler el bany més gran de Capdepera o un mini Western gabellí. I no, no és una innocentada. Com diu la rondalla: I qui no ho cregui que ho vagi a cercar!

De Ses Terres