El col·lectiu de majors de Balears
és un gegant que dorm”







Amb idèntic titular que el que avui utilitzam com a capçalera del present capítol, així encapçalà, el 14 de març de 1987, un article el “Diario de Mallorca”, referint-se a la Federació d’Associacions d’Ancians. El seu president, Ferran Rodríguez Llorens, efectuava unes declaracions al periodista Felipe Armendáriz en el sentit que 108.000 jubilats volien fer sentir la seva veu, reivindicant el seu dret a inserir-se dins la societat. ”Molts sofreixen ensurts –deia Rodríguez– davant la idea que aquest gegant es desperti i trobi els líders qualificats per a centrar les seves disconformitats respecte al projecte del Consell Social de la Tercera Edat, de les manipulacions i actituds caciquistes que existeixen en aquesta entitat, referits a diversos centres de Mallorca, la qual cosa es pensa remetre al president de la Comunitat Autònoma, Gabriel Cañellas i al Parlament balear. No es més que un “consejillo” que rep manipulacions procedents de diferents associacions de l’Illa, a alguns centres es fa signar el recolzant d'un president gens democràtic, abans d’elegir-lo i es fa sense consens. Estam en contra de les subvencions a fons perdut perquè, aquestes, es concedeixen de forma discriminatòria i no amb estricta justícia, tots volen el que els correspon i exigim un repartiment equitatiu del pastel i conèixer quant ens correspon d'aquest pastel. Per a nosaltres el més important és fer créixer la cultura entre els nostres majors, arribar al diàleg intergeneracional, que la cultura arribi a totes les cases dels ancians dels pobles de l'arxipèlag perquè els avis puguin conversar amb els seus néts, per poder sortir del seu aïllament social. Propugnam els menjadors de la tercera edat que permetin als vellets menjar per només 200 pessetes i que, en cas de malaltia, es porti a casa seva el dinar. Les unitats sanitàries i el deteriorament de les pensions són altres dues de les funcions assignades al nostre organisme”.


Retall de premsa sobre el polémic article

No degueren caure en sac buit aquestes manifestacions de Ferran Rodríguez entre els col·lectius de la tercera edat de la comarca del Llevant, que en va exigir, mitjançant carta certificada adreçada a la Federació d’Associacions la rectificació immediata i un aclariment de quines eren les associacions que, políticament, rebien tractament de favor. En cas de no aclarir-se aquests extrems es promouria, avisaven, una moció de censura amb petició de cessament del senyor Rodríguez Llorens. A tals efectes, es van convocar a Son Servera, els presidents de Manacor, Colònia de Sant Pere, Sant Llorenç, Porto Cristo, Son Macià, Artà, Son Servera, Capdepera (Pere Vaquer i Guillem Fullana) i Cala Rajada (Vicenç Nadal i Pep Flaquer). Al marge del que s’ha dit, s’aprofità l’assemblea general comarcal per aprovar i tancar definitivament els 38 articles dels Estatuts de la Coodinadora d’Associacions de Mallorca, que presidiria Miquel Sureda Huguet.


Autoritats provincials i locals a l'assemblea per la residència

A data de 30 de setembre d’aquest mateix any a què ens referim, les associacions de Cala Rajada i Capdepera, representades per Vicenç Nadal i Pere Vaquer, respectivament, de mutu acord amb les seves juntes directives i associats, proposen el següent a l'Ajuntament: ” Vist l’apogeu que van prenent les nostres dues associacions, las qual integren la quasi totalitat de jubilats del municipi, i amb la finalitat de donar-los un aixopluc que els pugui fer més agradós el final de la seva existència, els dissipi la solitud i els ajudi a suportar la vida, sol·licitam de V.I., senyor batle del Ajuntament de Capdepera la conveniència que aquest consistori es plantegi l’edificació d’una residència al nostre terme municipal, la qual, pensam, podria estar ubicada a la zona propera a la benzinera o on aquest Ajuntament consideri més oportú”.

Com segurament coneixeran els nostres lectors, la resposta, desprès de 30 anys, encara l’estan esperant, tant a Capdepera com a Cala Rajada.

Bartomeu Melis Melis