Història de la Tercera Edat de Capdepera, 

contada per un“Col·lectiu de Gent Gran”





El 27 de març de 1988, l’Assemblea General, presidida per Pedro Terrasa Sansó, aprovà per unanimitat el projecte de reforma i plànols del club social, consistent en l’aprofitament del passadís d’entrada al magatzem i la cuina, mig metre de l’oficina i altre mig de l'economat per a un local destinat a perruqueria. El 17 d’abril se celebraren eleccions. Pedro Terrasa Sansò, Sebastiá Sureda Massanet, Francisca Flaquer Lliteres i Antoni Garau Barceló seran, respectivament, president, vicepresident, tresorera i secretari, mentre que Josep Vives Vives, Guillem Fullana Bibiloni, Joan Muntaner Canyelles, Maria Riera Ferrer i Joan Llull Aguiló seran els vocals. Tots ells aproven continuar la labor d’eradicar les critiques destructives dintre del Club; augmentaran el nombre de socis, col·laboraran amb les societats culturals de la localitat que ho sol·licitin, els membres de la Junta Directiva evitaran els protagonismes personals, i el seu quefer consistirà en el desenvolupament dels desitjos dels associats; programaran un pla de visites a les autoritats provincials i forces vives locals en sol·licitud d’ajuts per a les reformes del Club, posant esment que entre els integrants de la Junta regnin l’harmonia, la concòrdia i les bones formes de comportament, el qual haurà de ser exemplar, evitant llançar falses notícies.Així mateix, s’acorda fer un regal d’un quilogram de cafè i un altre de sucre a les Religioses Franciscanes, en agraïment a sor Joana pel seu servei periòdic de comprovació de la tensió sanguínia als socis. També s’informa que dona Francisca Servera, de can Patilla, fa donació, un regal, a les associacions de Capdepera i Cala Rajada, d’un terreny de la seva propietat, situat a la carretera que pren el nom de l’esmentada finca; es va sol·licitar a la dita senyora si cedia el Teatre Principal de Capdepera per a realitzar una funció de teatre, va respondre la benefactora que no hi havia cap inconvenient sempre que s’efectuàs la neteja del local i s’abonàs la despesa d’electricitat. Es representarà l’obra de Joan Mas que duu per títol “Cavallet quan eres jove”.


                 El president, Pedro Terrassa Sansó, amb la junta directiva

L’Ajuntament fa efectiva una ajuda en metàl·lic, per import de 5.099,27 pessetes, per als estris de cuina i menjador. El Consell Insular de Mallorca subvenciona amb 40.000 pessetes els clubs que s’integrin a la Federació Regional de Persones Majors i, al mateix temps, l’organisme insular concedeix un préstec de 3.019,80 pessetes per a la compra de 75 cadires. A la pregunta de l'expresident Bartomeu Ferrer Gili, es respon que el pressupost de reforma del club apuja a 2.090.720 pessetes. Quant a la insistència del senyor Ferrer de destinar una part de la recaptació a les platges per l’Associació “Es Faralló” a la construcció d’una Residència, la directiva manifesta que això es competència de l'Ajuntament, que ha de decidir la destinació dels 10 milions de pessetes procedents de l’esmentada associació veïnal. La Caixa Rural local, administrada pel mateix senyor Ferrer Gili, ofereix 10.000 pessetes per a les obres de reforma i la Banca March donarà 40.000 pessetes per a idèntica finalitat. És rebuda a “Ca Nostra” una comunicació conjunta dels perruquers d’homes de Capdepera, que diuen que faran una substanciosa rebaixa en el preu de tallar els cabells als que siguin socis de l’entitat de tercera edat, per la qual cosa resta en suspens el desig d’instal·lar una perruqueria a “Ca Nostra”. Finalment, l’Assemblea deixà palès que està prohibit que qualsevol dels associats, utilitzant el nom de l’associació, organitzi actes de qualsevol tipus. Qui infringeixi la norma rebrà un document de sanció o falta i se l'expedientarà.

A la data del 2 de setembre de 1988 es procedeix a realitzar una imposició, a termini fix, de mig milió de pessetes a una sucursal bancària del municipi, la qual tindrà el guany d’un interès del 9’50%, amb abonaments mensuals que seran ingressats a la llibreta d’estalvi destinada al compte pro-residència. Els beneficis derivats del bar-cantina – 98.772 pessetes – seran destinats a la reparació de la cafetera i el seu nou sistema d’aigua de pluja, per un cost aproximat de 60.000 pessetes. Desprès de reorganitzar el llistat d’associats, el resultat final es de 254 socis. Una volta haver-se efectuat la reforma del local es procedirà a la seva inauguració, datada per al 12 de novembre.

L’acta de l’assemblea general finalitza així: “El president, senyor Terrasa comenta que circulen rumors pel poble sobre que la nostra societat de la tercera edat funciona malament, que s'hauran de celebrar eleccions anticipades i que els qui ostentam la direcció del Club ens hem repartit els doblers. Prego a qui tengui alguna queixa que contacti amb mi per a comunicar-m'ho“.

Continuarà…

Col·lectiu Gent Gran (per la transcripció, “Meyme”)