Personatges d’ Antoni Flaquer “Coix” (III)


PERE FERRER I LLITERES









Pere Ferrer va néixer a Capdepera el 12 de febrer de 1876 i morí a Ciutat l’any 1928.

Fill de Sebastià Ferrer Pellicer, metge de Capdepera i batle de la vila (1872-1873), Pere Ferrer va estudiar el batxillerat en el col·legi Beat Ramón Llull de Manacor. Passà al Seminari Diocesà per a cursar estudis eclesiàstics, ingressà com a col·legial a la Sapiència i fou patge del bisbe Jacint M. Cervera. Rebé l’ordenació sacerdotal als 24 anys (1900). Fou vicari de Capdepera i de la parròquia dels Hostalets. Més tard, fou anomenat prevere assistent del convent de les Agustines de Palma i del Sagrat Cor. Excel·lí com a bon predicador. Es llicencià en Teologia i Dret Canònic a la Universitat Pontifícia de València. Acabats els estudis, exercí la càtedra de Religió i Moral de l’Institut de Palma i va ser professor de Religió de l’Escola Normal de Mestres de Palma. Publicà Compendio de religión y moral (1918) i Promptuari (1925). El 1928 va ser creat prelat domèstic pel Papa Pius XI. El 1929, l’Ajuntament de Capdepera el proclamà fill il·lustre de la vila i posà el seu nom al carrer on va néixer (actual Pla d’en Cosset). L’any 1960, l’Ajuntament canvià el nom de Pere Ferrer per l'esmentat de Pla d'en Cosset, i el passà a un viarany secundari de la part de Vila Nova.

Fa poques setmanes, el carrer Pere Ferrer va ser objecte d'una remodelació i pavimentació, millora que fou inaugurada per autoritats del Consell de Mallorca. Pròximament, el vitrall existent a la façana de la rectoria de la parròquia de Sant Bartomeu de Capdepera serà reparat i la figura de mossèn Pere Ferrer i el seu escut d’armes lluiran al lloc què, l´ any 1950, el rector Melcior Llull Mesquida féu col·locar aquest formós vitrall, que fou destruït per l’acció d'un fort temporal.

Cap dels estudiosos locals de la figura de Pere Ferrer i la seva condició de fill il·lustre de Capdepera s’expliquen per què el quadre del retrat de Ferrer, que il·lustra el present comentari, no s’exhibeix, o al manco es guarda amb altres d'existents sobre personatges de semblant condició, a les dependències de la Casa Consistorial, en comptes d'estar col·locat al frontis principal de la sagristia de l’Església.

Antoni Flaquer Obrador