PDF - 1.2 MB
Llegir l'Altra Mirada 40 








  • El començament del gran canvi

    Pere Sampol Mas Director de la Fundació Emili Darder 24 de maig són històrics, per distints motius: per la irrupció a les institucions de noves forces polítiques, Podem, El Pi i Ciutadans; pel gran ascens, inesperat, de MÉS -castigat per les enquestes-; per la davallada del PSOE; i, sobretot, pel (...)

     
  • Les eleccións als Consells - Formentera

    Maties Bennàssar Les eleccions al Consell de Formentera es realitzen formalment com unes eleccions municipals. Per l’augment de població han passat d’elegir 13 representants a 17. A les competències municipals, cal incrementar les competències delegades com a Consell Insular. Gent per (...)

     
  • Les eleccións als Consells - Guanyem Eivissa i Podem Eivissa condicionaran la política insular

    Maurici Cuesta i Labèrnia La candidatura comuna de Guanyem Eivissa i Podem Eivissa, presentada amb el nom de Podemos va obtenir un gran resultat, assolint 3 consellers (Viviana de Sans, Miguel Vericad i Lidia Jurado) gràcies als 7.953 vots aconseguits (un 18,67%). Així, aquesta llista irromp amb (...)

     
  • Les eleccións als Consells - La primavera Menorquina

    El nord també existeix Pau Obrador Després de quatre anys de tenebres, la primavera ha arribat a Menorca de la mà de tres dones i un home a qui admir especialment. Joana Gomila a Ciutadella, Conxa Joanola a Maó, Maite Salord al Consell i Nel Martí al Parlament. Ells són els grans triomfadors (...)

     
  • Les eleccións als Consells - Mallorca

    Josep Valero de l’Ateneu Pere Mascaró El Consell de Mallorca reprodueix pràcticament els mateixos resultats de la circumscripció de Mallorca a l’elecció al Parlament. Tal volta el més significatiu és que el percentatge entre el PSOE i MÈS es redueix en mig punt i pràcticament es produeix un empat (...)

     
  • Les eleccions autonòmiques 2015

    Josep Valero de l’Ateneu Pere Mascaró Una primera valoració dels resultats. Malgrat no aportem els resultats al 100% de l’escrutini de l’any 2015, els resultats són suficientment definitius per extreure’n una valoració. El PP perd en torn a 73.000 vots a Balears. Baixa un 19,25% en percentatge i (...)

     
  • Hi hagué un dia primer

    Antoni Alorda La terra era caòtica i desolada, tot ho cobrien les tenebres. Aleshores, el Poble separà la llum de les tenebres. I digué a la llum “dia”, i a les tenebres, “nit”. Era un dia 24, i fou el dia primer. I el Poble veié que tot això era bo. Esborrau aquesta imatge. Que no en quedi rastre: és (...)

     
  • Canvis al currículum

    Albert Lobo Professor En els darrers temps ha tornat a ser notícia el món educatiu (com ja és habitual) amb una polèmica relacionada amb un concepte tècnic, però que, a la vegada, és clau per entendre què es vol aconseguir amb l’educació. Aquest concepte és el de currículum. Però, què és un (...)

     
  • Entrevista a Josep Antoni Cifre Rodríguez

    President de la Caixa de Colonya Per Biel Pérez i Pep Valero Amb tota amabilitat ens rep al seu despatx i en un pollencí inconfusible anam entrant amb olivetes. El meu nom és Josep Antoni Cifre Rodríguez, 43 anys, misser de professió, casat amb tres filles. Com arribes a la Presidència de la (...)

     
  • Illesdefutur.org primera plataforma d’experiències de resiliència.

    José María Aranda Membre d’Avanç filmacions educatives Coincideix amb l’estrena del documental ‘Illes de futur II. Expèriencies de resiliència a Mallorca’ El passat 28 de gener l’associació Avanç filmacions educatives presentà a l´espai de CineCiutat de Palma, el documental ILLES DE FUTUR II: (...)

     
  • Armènia, la lluita pel reconeixement del genocidi

    Miquel Àngel Llauger Escriptor i professor Aquest any 2015, en què hem commemorat el setantè aniversari de l’alliberament d’Auschwitz i de Mauthausen, també hem recordat, de manera molt més discreta, els cent anys del genocidi armeni. Les comparacions són molt perilloses, en terrenys com aquest, (...)

     
  • Crònica de les Eleccions Britàniques

    Pau Obrador He mirat aquesta terra Pels qui vivim a llocs com Newcastle les eleccions al Regne Unit van ser un cubell d’aigua freda. Tot el meu entorn desitjava una victòria laborista, si podia ser amb el suport de l’SNP i dels Verds. Milliband havia fet una bona campanya. Però no ha estat (...)

  • Legalitat i valors ètics

    Pere Albertí i Carmel Bonnín economista i advocat La supressió de l’assignatura de l’Ètica a les escoles espanyoles, derivada de l’aplicació de la LOMCE, no és una qüestió menor i suposa una passa enrere en la imprescindible proposta per incorporar valors i principis en una societat democràtica que (...)

     
  • CRISI ECONOMICA, MERCAT DE TREBALL I BENESTAR SOCIAL. EL CAS DE LES ILLES BALEARS

    Maties Bennàssar Aquest es el títol del treball realitzat per l’economista Ferran Navinés, les sociòlogues Antònia Puigrós i Maria del Mar Ribas , amb la col·laboració de l’economista Javier Franconetti. Està editat per l’Ateneu Pere Mascaró i aviat es penjarà també a la pàgina web de la Fundació. Aquest (...)

     
  • Sicília sense morts, Guillem Frontera

    Maties Garcias Salvà Professor d’EOI Un president de Govern que nom Juan Antonio i que rep paquets amb rates mortes, un polític que del no-res s’ha encimbellat al capdamunt del poder illenc, un dirigent de dretes que fa net en el partit i promet regeneració després d’un antecessor corrupte i d’un (...)