Sembla que la millora del turisme, i de retop també la millora de la economía, passa per obrir nous establiments on s’ofereix un sex on the beach fins a les 23:00h a bon preu.




Al carrer Elionor Servera de Cala Rajada, o sigui, a l’avinguda dels zombies al poble, s’han obert dos nous establiments que si més no conviden a l’empitjorament de la qualitat turística. Com que no hi ha prou establimets a Cala Rajada d’aquest estil, o sigui, terrassa, pantalla gegant i altaveus fins a altes hores, i això quan no hi ha sessions de Dj’s, uns bons emprenedors decidiren que ja era hora d’obrir un nou local d’aquestes característiques. Just allá on hi havia la Central Electrica (ja ha plogut molt de llavors ençà), s’ha obert un local d’aquells amb nom religiós, on s’ofereix un divertit nom de beguda dissenyat exclusivament per atreure el jovent que, a partir d’ara, començarà a omplir de gom a  gom tots el locals que hi ha a l’avinguda dels zombies. Dic emprenedors, però el que en realitat se’ls  hauria de dir seria magalufistes. Un poc més amunt, a uns cinquanta metres, a la mateixa vorera de carrer, un petit bar amb forma de terrassa també ha obert. A l'estil chill out, aquest petit local duia devers quatre o cinc anys tancat i ara els seus nous gerents pretenen donar-li una nova vida, a veure si aquesta vegada aconssegueixen els objectius proposats.

Si aquesta deriva d’obrir nous locals on s’ofereix més del mateix, i més i més, va per aquest camí, no sería gens estrany que en un parell d’anys el carrer Elionor Servera es convertís en un camí peatonal. Perquè si actualment la gent que circula amb cotxe per aquest carrer, als vespres sobretot, ja té problemes i ha de fer frenades brusques per no trepitjar els zombies i poder seguir amb una marxa contínua cap al seu destí, imaginem com serà un carrer on han augmentat el nombre d’aquests establiments. Això té tota la pinta d’esdevenir un camí peatonal. Ja en parlarem. No ens hauríem de preocupar de no poder accedir amb els nostres cotxes, com sempre, al centre, segurament es trobarien nous camins per a accedir-hi.

La meva preocupació és que no hi hagi una onada de magalufistes a Cala Rajada, que puguin imposar, en nom del turisme, un model de gatera semblant a Punta Ballena, amb tota la degradació que duu aquest ambient. Això obrir més establiments per a fomentar la massificació de locals no és una millora, és simplement una millora per a afavorir la indústria de la gatera que uns quants saben molt bé com gestionar. Enguany s’han obert aquests dos, ha anat bé. Després, com que aquests locals han anat bé, un nou magalufista ja ha posat els ulls en un nou establiment pera convertir-lo en un altra de consemblant per al proper estiu. De cada vegada es radicalitzaran més les ganes d’obrir locals més originals i per fer més ofertes per a engatar-se de forma assequible. Això no és una imaginació meva, és el que realment succeeïx a Cala Rajada. Per molt que diguin que estan a l’aguait, aquesta és la tendència. I si no, basta mirar el que passa actualment a Magaluf. Les noves lleis antihooligans han estat titllades de draconianes per la premsa británica, lleis que per cert no es compleixen, basta fer una ullada per la premsa illenca.

Abans he dit que tot això és un empitjorament de la qualitat turística i que no fa cap favor ni un a l'hora d'atreure bons turistes, sinó tot el contrari. Un programa per a atreure bon turisme seria el de fomentar i protegir locals com cellers (sí cellers com els que hi ha als pobles de l'interior), a Cala Rajada,  i locals del passeig maritim i del carrer de cala Agulla que aguanten l'envestida de la gatera. Però no. Són idees pràcticament impensables i fins i tot ridícules. Això és una percepció falsa que ha calat, i no hauria d’esser així. S’han obsessionat a atreure jovent per a engatar-lo de forma barata perquè suposadament és el que demanen des d'Alemanya o Anglaterra. Hotels que davall les falses qualificacións de quatre estrelles s’omplen d’aquesta classe de turistes, i són autèntiques canteres per a proveïr de clients aquests locals. No sé com encara, després de tot el que coneixem d’indrets com Magaluf i s’Arenal, hi hagi sectors que volen bloquejar la implantació d’una ecotaxa per a frenar aquesta deriva. La lògica capitalista és així. O es segueix una determinada tendència imposada i insostenible o és un fracàs absolut. Si la gent no ho entén així, ja s'encarregaran, amb tots els mitjans de què disposen, que la gent ho entengui. Esper que el nou Govern, si tot arriba a bon port, apliqui una ecotaxa justa i que els ciutadans ho notem per bé.

Miquel Estelrich Bestard