El divendres 1 i el dissabte 2 de març varen tenir lloc la conferència i el taller "Dona i Salut" de na María Fuentes a Artà. La pluja va fer presència però vàrem tenir la sort que la temperatura havia pujat respecte a dies anteriors. A les 19:10 començava la conferència, amb unes 91 persones a la sala, gent d'Artà, de Capdepera, de Sant Llorenç i d'un ventall tan ample d'altres procedències que m'és impossible fer-ne menció. Al taller hi participaren 19 dones, també de procedències molt diverses (Es Molinar, Son Serra de Marina, Palma, Artà, Porto Cristo, Sa Coma, Binissalem, Capdepera, Manacor, Campanet i Ca'n Picafort) i igualment d'una rica varietat de professions (treballadores socials, administradores, psicòlogues, pedagogues, professores de secundària, directores de centres docents, matrones, terapeutes i psicoterapeutes amb distintes especialitats, mestresses de casa, monitores de menjador, ioguinis, artistes, funcionàries de correus, funcionàries de la seguretat social, arquitectes, modistes, professores d'idiomes i comerciants).
Pel que fa a la conferència, tres dones ens vàrem encarregar de la introducció: una va parlar de l'esperança, una altra va parlar de la intel·ligència cel·lular i la tercera, molt coneixedora de na Maria Fuentes, va parlar de la metgessa i també va parlar de la importància de la implicació dels homes en la lluita per la igualtat dels drets entre l'home i la dona.
Na Maria Fuentes va començar mostrant-nos la pel·lícula "Mujer y Salud", un viatge a través d'imatges, músiques i veus de moltes dones. Algunes de les imatges eren belles però d'altres no ho eren gens, perquè s'ens mostrava la llum i també l'ombra de la realitat de la salut de les dones en l'actualitat.
Entre moltes altres coses va parlar de com la teràpia hormonal substitutiva com a tractament generalitzat s'havia finalment demostrat un tractament fora de lloc i fins i tot nociu. Molts i moltes professionals dedicaren molt d'esforç a demostrar-ho i a lluitar per a aconseguir que a la fi s'eradiqués com a tractament generalitzat.
Ella va explicar que la seva manera de lluitar no és tant la lluita contra, sinó més bé construir una altra cosa (a favor), perquè és menys cansat i més efectiu segons ella. I crec que també perquè com va dir ella en un altre moment, cada persona té alguna cosa única per a aportar i, en el seu cas, aquesta manera de fer és la seva.
De "lluites" presents es citaren la vacuna del virus del papil·loma i la humanització del part. Respecte a la primera d'elles, l'associació ADIBS (Associació de Dones de les Illes Balears per la Salut) ha realitzat i realitza una gran campanya de difusió d'informació per a què la gent pugui decidir basant-se en dades fiables, més que en propaganda basada en simplificacions tan exagerades que falsifiquen els fets com "si no et vacunes tindràs càncer d'úter". Respecte a aquesta campanya queda molta feina per a fer.
Gràcies a l'anomenada "humanització del part" s'ha aconseguit que, a més d'aspectes tècnics, els professionals que atenen el part rebin en la seva formació i tinguin en compte que és important un bon tractament de les pacients (somriure, demanar les necessitats de les pacients i tenir-les en compte, empatitzar, etc.), però encara queda camí fins que no puguem veure el "part natural" als hospitals públics i, sobretot, l'objectiu és que cada dona pugui decidir com vol infantar en base a informació objectiva.
També ens va avançar tendències de treballs incipients en relació a dona i salut a nivell internacional. Es va parlar de com la prevenció del càncer basada en el cribratge tal i com es duu a terme avui es posa en dubte (el cribratge és la recerca sistemàtica indiscriminada que s'aplica a un conjunt de la població per a descobrir-hi els o les que presenten certa particularitat que se pot relacionar de certa manera amb una malaltia) i se varen esmentar dos casos concrets: la citologia (una persona del públic va fer la pregunta) i les mamografies. De la citologia es va dir que no es necessitava amb tanta freqüència com es proposa des del sistema públic espanyol en general i, per altra banda, que és una llàstima que un nombre significatiu de dones no es facin aquesta prova per sentir-la invasiva de la seva intimitat, i que des del sistema sanitari no es posi remei a aquests fets.
Una metgessa va intervenir des del públic aportant detalls basats en la pròpia experiència i formació actualitzada, recomanant una reducció de "citologia cada sis mesos" (recomanada als CAP d'Andalusia) a "citologia cada dos anys". El motiu és que apart d'implicar una malmesa de despesa pública, tant un excés de citologies com de mamografies impliquen iatrogènia (iatrogènia significa malaltia provocada pel propi mètode mèdic). De la mamografia, aquesta mateixa metgessa va parlar-nos d'un congrés recent al que havia assistit a Barcelona en què especialistes en radiologia admetien que la iatrogènia d'aquesta pràctica s'estava investigant i que, per tant, encara no se sap si el protocol que se segueix fomenta més la salut o la malaltia. Maria Fuentes va esmentar un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona on es defensa que el 80 % dels diagnòstics de càncer de mama són falsos diagnòstics.
Fins aquí, un petit resum amb comentaris d'una petita part d'una conferència que jo vaig viure entre bambolines, i en la qual molts d'altres temes es varen tocar. El fet que hagi escollit aquest fragment és senzillament que és un dels que més me varen cridar l'atenció i per tant dels que més record.
I de la part lluminosa de l'esdeveniment global que la visita de la Dra. Maria Fuentes va incloure destacaria sense cap dubte que en el capvespre del dissabte, finalitzant el taller que es va desenvolupar des de les 9:30 a les 20 h., i durant el qual vàrem estar treballant al primer pis del teatre d'Artà, em va semblar percebre que de cadascuna de nosaltres havia brostat una flor i de cada flor una petita llavor.
De l'economia d'aquests esdeveniments, que són l'inici d'un llarg procés que acaba de començar, s'ha de dir que gràcies a les donacions de les entitats que hem esmentat en altres comunicats es varen recaptar 535 euros i que gràcies a les donacions de les persones assistents tant a la conferència com al taller es varen recaptar 430,21 euros. Aquestes quanties, que sumen 965,21 euros, varen cobrir gran part del pressupost de 1000 euros, més dietes que s'havia estimat per a l'activitat. La metgessa va accedir a fer-nos aquest descompte, tal vegada per l'immens agraïment que sentia i de què va parlar quan ens deia adéu, o tal vegada senzillament per a permetre que les nostres energies fresques, renovades després del taller, es dediquin a imaginar i preparar nous projectes.
Per últim voldria afegir que si vols saber-ne més, pots consultar:
- Demanar informació a la gent que va assistir a qualsevol dels dos actes.
- Subscriure't a la revista "Mujer y Salud" entrant a la pàgina http://mys.matriz.net/.
- Entrar a la pàgina web de l'associació ADIBS: http://adibs-feminista.org/
- Assistir al pròxim esdeveniment que programem.