Crec que ja ho hem dit altres vegades en referir-nos a l’Associació Hotelera Cales de Capdepera, majoritàriament constituïda per empresaris locals, però cap d’ells, capaç – i no será per falta de preparació i qualitats – d’encapçalar l’entitat. Desprès d’anys de presidir l’Associació un senyor català fincat a Capdepera, va ser substituït per un empresari artanenc i ara mateix la dirigeix un altre hoteler forà. Res a dir, realment, si no fos perquè “FirstSun Mallorca hotels” promociona concretament Cala Rajada, sa Font de Sa Cala, Canyamel, i cala Mesquida. Sí, efectivament, aquests nuclis de població pertanyen al municipi de Capdepera, com sabem tots els que vivim en aquesta vall de llàgrimes. ¿I a l’ estranger, a les fires turístiques, com darrerament a Àustria, per què el nom de Capdepera brilla per la seva absència? Qualcú dirà que tothom sap que es tracta de l’Associació Hotelera de Capdepera, però aquest nom no apareix ressaltat enlloc, en els cartells promocionals. Per què?
Reproduïm un paràgraf dels fulletons de “ FirstSun” que, a la seva portada, es presenta com “Hay un lugar en Mallorca donde el sol sale primero”. Resa, literalment, així: Porque FirstSun es el extremo más oriental de la isla de Mallorca y también uno de los lugares más bellos y mejor conservados de la isla. Engloba cinco núcleos turísticos de excepción: Cala Ratjada, Cala Gat, Cala Mesquida, Canyamel y Font de Sa Cala”. Qui llegeix això s’adona que aquesta genteta de l’Associació Hotelera ha canviat el nom de Capdepera per FirstSun que, segons ells, és “l’extrem més oriental de Mallorca”. Que Déu il·lumini el redactor d’aquelles línies!
Si el cappare de l’Associació fos un gabellí o un cala-rajader, que tant se val, i tengués la sensibilitat que pertoca, ben segur que devora els esmentats noms dels nuclis turístics locals hauria posat el de la mare de tots ells: Capdepera, malgrat a qui pesi. Però fou un artanenc, amb la complicitat d’alguns gabellins – que se’n foten – i amb el vist i plau de qualque autoritat, el que s’inventà això de “FirstSun”, la qual cosa està molt bé, però és inexacta i, amb major motiu, si a les imatges de promoció dels paisatges del municipi inclouen, per exemple, el Castell. No és estrany que, més d’una vegada, a articles de premsa, s’hagi escrit erròniament sobre la nostra contrada.
La darrera vegada, a un reportatge sobre l’ agroturisme de Son Jaumell, un mitjà de comunicació que llegeixen els alemanys explicava que, “per arribar-hi, una vegada passat Artá s’ha d’enfilar la carretera cap a Cala Rajada i, una volta arribar a aquest lloc, dirigir-se cap a Son Jaumell – situat a la mateïxa falda del “Castell de Cala Rajada” – per un sender que, així mateïx, porta a Cala Agulla” (sic).
Inclús l’agroturisme, a algunes targetes, posa Cala Rajada, i com que d’Artà, sense haver d’entrar dins Capdepera poble, es pot accedir a la carretera que es desvia directament cap a Cala Rajada, no és estrany que un profà d’aquestes latituds no sàpiga ni on es troba.
I, diguem-ho, sembla que ara l’ entitat de població de Cala Rajada, la més populosa del terme municipal, ja comença al “Lidl”. Imaginau-vos!. I qui no ho cregui, que pregunti devers Correus, per exemple.
Què esperen, els responsables, per fer servir el sentit comú? Un poc d’amor propi, senyors! No és ni just ni ètic. I sempre n’hi haurà, clar, que diran que aquest és un tema estèril per a ser tractat. No ho creim així. La gent d’aquí sap on es troben els nuclis turístics citats als rètols de publicitat viària “¡Hola!” de FirstSun, però és que aquesta va adreçada als turistes, als que no ho son d’aquí. Ho enteneu?. Serà veritat que som diferents, a Capdepera?
“Meyme”