Crec que ja ho hem dit altres vegades en referir-nos a l’Associació Hotelera Cales de Capdepera, majoritàriament constituïda per empresaris locals, però cap d’ells, capaç – i no será per  falta de preparació  i qualitats – d’encapçalar l’entitat.  Desprès d’anys de presidir l’Associació un senyor català fincat  a Capdepera,   va ser substituït per un empresari  artanenc  i ara mateix la dirigeix un altre hoteler  forà. Res a dir, realment, si no fos  perquè “FirstSun Mallorca hotels” promociona  concretament  Cala Rajada, sa Font de Sa Cala, Canyamel, i cala Mesquida. Sí, efectivament, aquests nuclis de població pertanyen al municipi de Capdepera, com sabem tots els que vivim en aquesta vall de llàgrimes. ¿I a l’ estranger, a les fires turístiques, com darrerament  a Àustria,  per què el nom de Capdepera brilla per la seva absència?  Qualcú dirà  que tothom sap que es tracta de l’Associació Hotelera de Capdepera, però aquest  nom no apareix ressaltat enlloc, en els cartells  promocionals. Per què?

Reproduïm un paràgraf dels  fulletons de “ FirstSun”  que, a la seva portada, es presenta com “Hay un lugar en Mallorca donde el sol sale primero”. Resa, literalment, així:  Porque  FirstSun  es el extremo más oriental de la isla de Mallorca y también uno de los lugares más bellos y mejor conservados de la isla. Engloba cinco núcleos turísticos de excepción: Cala Ratjada, Cala Gat, Cala Mesquida, Canyamel  y Font de Sa Cala”. Qui llegeix això s’adona que aquesta genteta de l’Associació Hotelera ha canviat el nom de Capdepera per  FirstSun que, segons ells, és “l’extrem més oriental de Mallorca”. Que Déu il·lumini el redactor d’aquelles  línies!

Si el  cappare de l’Associació fos un gabellí o un cala-rajader, que tant se val, i tengués la sensibilitat que pertoca, ben segur que devora els esmentats noms dels nuclis turístics locals hauria  posat el de la mare de tots ells: Capdepera, malgrat a qui pesi.  Però fou un artanenc,  amb la complicitat d’alguns gabellins  – que se’n foten – i  amb el vist i plau de qualque autoritat, el que  s’inventà això de “FirstSun”, la qual cosa està molt bé, però és inexacta i, amb major motiu, si a les imatges de promoció dels paisatges del municipi inclouen, per exemple, el Castell.  No és estrany que, més d’una vegada, a articles de premsa, s’hagi escrit erròniament sobre la nostra contrada.

La darrera vegada, a un reportatge  sobre l’ agroturisme de Son Jaumell, un mitjà de comunicació que  llegeixen els alemanys explicava que, “per arribar-hi, una vegada  passat Artá s’ha d’enfilar la carretera cap a Cala Rajada i, una volta arribar a aquest lloc, dirigir-se cap a Son Jaumell –  situat a la mateïxa  falda del  “Castell de Cala Rajada” – per un sender  que, així mateïx,  porta a Cala Agulla” (sic).

Inclús l’agroturisme, a algunes targetes, posa Cala Rajada,  i com que d’Artà, sense haver  d’entrar  dins  Capdepera poble, es pot accedir a la carretera que es desvia directament  cap a Cala Rajada, no és estrany que un profà d’aquestes latituds no sàpiga ni on es troba.

I, diguem-ho,  sembla  que ara l’ entitat de població de Cala Rajada, la més populosa del terme municipal,  ja comença  al “Lidl”. Imaginau-vos!. I qui no ho cregui, que pregunti  devers Correus, per exemple.

Què esperen, els responsables, per fer servir el sentit comú? Un poc d’amor propi, senyors!  No és ni  just ni ètic. I sempre n’hi haurà, clar, que diran que aquest és un tema estèril per a ser tractat. No ho creim així. La gent d’aquí sap on es troben els nuclis turístics citats als rètols de  publicitat viària  “¡Hola!” de FirstSun, però és que aquesta va adreçada als turistes, als que no ho son d’aquí. Ho enteneu?. Serà veritat que som diferents, a Capdepera?

“Meyme”