Els primers estiuejants

 

Família Moragues

De les quatre primeres famílies d’estiuejants que s’establiren a Capdepera i Cala Rajada i que edificaren prop de la mar, dues eren propietàries de finques grans que arribaven fins a la mar, com són els propietaris de la possessió de Son Favar, la família de Joan Sancho Coll, que arribava la finca fins al Carregador i edificaren la casa damunt els escars abans de 1863, ja que en els plànols d’Alcantara Peña ja hi surt com edificada.

La segona és la família Quint Zaforteza, que tenia la possessió de s’Heretat, que construí la casa damunt l’escar de n’Aladern.

A Cala Rajada, la família Sureda, propietària de la possessió de sa Tafona o es Vicari Josep Sureda, construïren la casa damunt dos escars veïnats de la casa d’Antoni J. Massanet, que fou la primera que es va construir damunt la platja de Cala Rajada, segons conta al seu llibre Vida i costums de Capdepera. Per tant, sinó fou la segona, va ser la tercera molt probablement.

Després, el 1891, el Vicari Tafona, de la seva pròpia butxaca va pagar la capella de Sant Roc.

La quarta família d’estiuejants, la família Moragues, grans propietaris de finques d’Artà, tenien llogada la cacera de ses Roges. Quan venien a caçar se n’adonaren que a l’estiu, amb l’embat, l’aire era molt més fresc que a l’interior de Mallorca, i va proposar a la família construir una casa, que va ser la primera que es va construir vora mar a la finca de ses Roges amb un escar.

Les quatre famílies eren grans propietàries que tenien molt de temps lliure, i es dedicaven a caçar i a pescar per tal de fer vegues amb els amics.

Els amus de les possessions tenien sempre a punt els cans de cacera per quan els senyors tenguessin ganes d’anar a caçar.

Tenien uns pescadors que cuidaven de les seves barques i les tenien sempre preparades per quan volguessin anar a pescar, tant al rem com a la vela, acompanyant els senyors per tal de mostrar-los les millors pesqueres. Hi havia molts i variats peixus, però sempre havien de ser tres o quatre per tirar o treure la barca de la mar.

Aquestes cases es construïren abans que els propietaris de les finques de can Climentó, Miquel Garau Terrassa, i el propietari de ses Roges, Jaume Servera Lliteres, presentassin per aprovar els primers plànols de Cala Rajada a l’Ajuntament de Capdepera amb dates de 3 d’agost de 1879, la de can Climentó, i 7 de setembre de 1879, la de ses Roges.

Antoni Flaquer “Coix”

Primera casa del Carregador


Casa dels Quint Zaforteza a n’Aladern.


Casa de la família Sureda “Tafona”.


Posada de la família Quint Zafortesa amb els cans de cacera.