Mentre que en alguns concursos la qüestió salarial mereix una valoració adequada, en altres aquesta circumstància quasi no es té en compte.








 

            PSM-Entesa ha presentat, per ser debatuda i votada al proper Ple, una moció per a garantir que els treballadors de les empreses que gestionen serveis públics de competència de l'Ajuntament de Capdepera percebin un sou digne i a l’alçada de les responsabilitats de les seves funcions.

            Tot plegat parteix de la situació que pateixen els socorristes que fan feina per a l’empresa que va guanyar el darrer concurs per al salvament i vigilància de les platges del municipi, profusament denunciada en els mitjans de comunicació. Un cop analitzades les causes, hem comprovat com el principal motiu l’hem de trobar en la poca valoració que es va atorgar, en el pec de condicions del concurs, a les ofertes que feien les empreses licitadores en matèria salarial i de condicions laborals dels treballadors.

            En els criteris d’adjudicació que formen part de les prescripcions tècniques dels concursos per a gestionar serveis públics hi sol haver un apartat destinat a valorar les propostes que fan les empreses en matèria salarial. Mentre que en alguns concursos aquest aspecte mereix una valoració adequada, en altres aquesta circumstància quasi no es té en compte, com és el cas del salvament i vigilància de les platges, tot i la responsabilitat que suposa per als treballadors vetllar per la seguretat i la vida dels banyistes.

            Així, es dóna la circumstància que el fet d’oferir salaris dignes als seus treballadors pràcticament no es valori en el plec de condicions. Per tant, això possibilita que una empresa faci una oferta econòmica baixa pel servei amb tot el que s’estalvia en matèria salarial.

            En conseqüència, proposam que en les ofertes que facin les empreses que es presenten a concursos per a gestionar serveis públics (centre de dia, escoletes, platges...), els aspectes salarials i de condicions laborals siguin valorats com a mínim en un 20% sobre el total de puntuació dels criteris d’adjudicació. D’aquesta manera, atès que es valorarà degudament aquest aspecte,. esperam que les empreses licitadores facin ofertes més serioses en matèria salarial dels seus treballadors.

            Finalment, hem de recordar que en el proper Ple es debatran altres dues mocions presentades per PSM-Entesa, una instant el Govern de les Illes Balears a retirar l’avantprojecte de llei que pretén eliminar el requisit de coneixement del català per a accedir a l’administració autonòmica; i l’altra, instant l'Ajuntament a oposar-se a una eventual retallada del Fons de Cooperació Municipal, mesura que també ha adoptat el Govern.