COMUNICAT DEL GRUP PSIB-PSOE DE CAPDEPERA EN RELACIÓ A LES SENTÈNCIES DE TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE LES ILLES BALEARS NÚM. 350 I 427

 




Vistes les informacions i declaracions del actual Batle de Capdepera el Sr. Joan Ferrer Flaquer, la Comissió Executiva del PSIB-PSOE de Capdepera troba oportú fer-ne les següents puntualitzacions:

 

Pel que fa a la Sentència 350/2010 dictada a instància de l’Associació Hotelera de Capdepera mitjançant la qual es recorre l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la prestació del servei i eliminació de residus per 2008, publicada al BOIB nº 168 de 10 de novembre de 2007, aquesta Executiva vol deixar palès els motius d’impugnació:

1. Infracció del principi d’igualtat, proporcionalitat i capacitat econòmica pel fet d’establir diferents tarifes tributàries per als ciutadans dels nuclis principals enfront dels ciutadans dels nuclis dispersos del municipi.

2.  Vulneració del principi equitatiu de distribució de càrrega tributària, fent recaure un major esforç sobre el sector hoteler.

3.  Insuficiència de l’estudi econòmic i financer.

4.  Absència d’exempcions o bonificacions.

5.  Indeguda aplicació del criteri de “tot inclòs”.

De tots els motius d’impugnació aportats per l’Associació Hotelera de Capdepera, el Tribunal ha desestimat els quatre primers per considerar-los ajustats a dret i únicament ha entès com a no ajustat a dret, el cinquè “Indebida aplicación del criterio de clasificación de todo incluido, concepto jurídico indeterminado que no se precisa ni define, que no está regulado en la legislación turística, y que está exento de un carácter de objetividad (...) es constitutivo de una gran inseguridad jurídica”. Donat el fet de que totes les taxes es varen aprovar en el mateix acte administratiu (Acord de Plenari de l’Ajuntament de Capdepera de 21 de desembre de 2007), el Tribunal  en lloc de procedir a l’anul·lació només de la part que es trobava afectada per l’aplicació del concepte de “tot inclòs” opta per  l’anul·lació de l’acte administratiu en el seu conjunt. Aquesta Executiva vol clarificar que aquesta sentència afecta les taxes recaptades durant l’any 2008 i  suposarà el reintegrament per part de l’Ajuntament de la diferència entre les taxes de 2008  les taxes de 2007.

En referència a la Sentència 427/2011 dictada a instància del Sr. Joan Ferrer Flaquer, en la seva condició de portaveu del Grup Municipal del Partit Popular de l’Ajuntament de Capdepera,  mitjançant la qual es recorren les següents taxes:

1. La modificació de l’ordenança fiscal nº 12 reguladora de la taxa per a la prestació del servei de recollida i eliminació de fems.

2. La modificació de l’Ordenança Fiscal nº 1 reguladora de l’Impost de Béns Immobles.

3. La modificació de l’Ordenança Fiscal nº 7 reguladora de la taxa per a les llicències de taxis i vehicles de lloguer.

4. La modificació de l’Ordenança Fiscal nº 9 reguladora de la taxa per a la prestació del servei de clavegueram.

5. La modificació de l’Ordenança Fiscal nº 10 reguladora de la taxa per la llicència d’obertura d’establiments i/o funcionament d’activitats.

6. La modificació de l’Ordenança Fiscal nº 15 reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d’ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, tanques, puntals i altres instal·lacions anàlogues.

7. La modificació de l’Ordenança Fiscal nº 16 reguladora de la taxa per situar barraques, casetes de venta, espectacles o atraccions i circs en terrenys d’ús públic i industries al carrer i de rodatge cinematogràfic.

8. La modificació de l’Ordenança Fiscal nº 19 reguladora de la taxa per a l’entrada de vehicles mitjançant les voravies i reserva de la via pública per aparcament exclusius.

9. La modificació de l’Ordenança Fiscal nº 21 reguladora de la taxa per als serveis de retirada de vehicles i la seva custòdia.

 

De tots els motius d’impugnació aportats pel Sr. Joan Ferrer, el Tribunal divideix les taxes recorregudes en tres grups segons els motius per decretar la seva nul·litat o validesa.

 

1.   L’ordenança fiscal nº 12 relativa a la recollida de fems, entenent el Tribunal que ja hi havia una sentència ferma (l’anteriorment explicada), així ho comunica a les parts, per tant, no entra a valorar-la.

2.   L’ordenança Fiscal nº 1 reguladora de l’Impost de Béns Immobles, pel que fa a l’increment de l’1,02% en el cas d’immobles urbans d’ús residencial desocupats amb caràcter permanent. Aquest augment en la quantia de la taxa el Tribunal desestima el recurs per considerar la taxa ajustada a l’ordenament jurídic.

3.   Un tercer grup de taxes (7,9,10,15,16,19 i 21) que suposaven un increment de la quota tributària superior a l’IPC anual sense que s’hagi realitzat estudi econòmic que justifiqui aquest increment.

 

Respecte al tercer grup de taxes, volem deixar clar que el Tribunal Superior de Justícia no ha decretat la seva nul·litat perquè l’augment proposat per l’Ajuntament fos desproporcionat o il·legal sinó pel fet que dins l’expedient d’aprovació de les taxes esmentades no es trobava el corresponent estudi econòmic, preceptiu per a l’aprovació d’aquest augment, informe que havia de ser realitzat per la persona que en aquell moment ocupava el càrrec d’Interventor Municipal.

 

Així, queda explicat que l’equip de govern no va actuar de manera arbitrària aprovant aquestes ordenances fiscals i manco amb afany recaptatori com diu l’actual Batle de l’Ajuntament de Capdepera, el Sr. Joan Ferrer, en la carta apareguda a la premsa, de la qual reproduïm un paràgraf:

   

"De la mala gestió, només li poso un exemple: el 21 de desembre de 2007 i amb el vot en contra del PP s’aprovà un augment important de taxes municipals, aquest no fou un augment justificat, tot al contrari, fou un augment només amb l’únic interès de recaptar doblers. Davant un fet que nosaltres consideràvem irregular, presentàrem un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia i, mira per on, avui he rebut la sentència que ens ha donat la raó amb bastants de las taxes que recorreguérem i l’Ajuntament haurà de tornar els doblers mal recaptats."

 

Si aquest fet el Sr. Joan Ferrer el considera una mala gestió per part de l’equip de Govern PSOE-UCAP-EU-IV-PSM,  tal vegada també hauria de considerar una mala gestió la que l’equip de govern presidit per ell mateix va realitzar l’any 2007 quan es varen aprovar definitivament  les ordenances fiscals per l’any 2007 dins el mateix any 2007, amb el vist i plau del mateix Interventor Municipal, quan és un requisit exigit per la legislació que la seva aprovació es faci dins l’any anterior a la seva aplicació.

 

Així l’equip de Govern PSOE-UCAP-EU-IV-PSM hagués pogut impugnar, per la mateixa via, les ordenances (la totalitat d’aquestes) per a l’any 2007, qüestió que no va portar a terme perquè pensàvem que només era una errada administrativa i que d’això no se n’havia de treure rèdit polític. Pel que sembla, el Sr. Joan Ferrer exigeix una gestió de l’equip de Govern diferent atenent si es troba o no dins l’equip de Govern.

 

Des de l’Executiva del PSIB-PSOE de Capdepera, demanam al Sr. Batle Joan Ferrer que sigui coherent amb les seves actuacions.