Anàlisi de la situació política
   per la qual travessa el municipi








Teníem previst, i preparat, un comunicat per a publicar immediatament després de la constitució del nou Consistori. Però el guió se cenyia a un argument que, com tots sabeu, a darrera hora es va capgirar i, clar, hem hagut de donar una mica de temps al temps, per tal d’avaluar la nova situació i de donar-ne el nostre punt de vista.

 

La nostra opinió sempre parteix d’una premissa: tot i aspirar a governar no estam obsessionats pel poder. No devem res a ningú, a no ser els gairebé 500 electors que han confiat en nosaltres. Per tant, determinades actuacions que s’han produït recentment en el poble, no sols ens cauen molt enfora sinó que ens semblen del tot rebutjables.

 

Moltes de les coses que han succeït des de les eleccions ençà són criticables i, pel que a nosaltres fa, ens ha deixat amb molt mal gust de boca. Ens trobàvem en una situació gairebé perfecta per aconseguir un govern municipal estable, bastaven dos dels tres partits més votats per arribar a un acord previsible i desitjable. D’entrada, l’aritmètica ens deia que nosaltres no érem necessaris en cap de les possibles combinacions i ho assumírem des del primer dia. No era resignació, sinó simple constatació de la realitat. Algú ens ha suggerit que, durant el procés de negociacions, hauríem d’haver fet “alguna cosa”, però creim que no ens corresponia; amb tota seguretat, hauria estat interpretat com el simple desig de tocar poder –de voler escalfar cadires, com se sol dir– i tampoc era el cas. La dignitat i l’ètica política no s’han de perdre mai.

 

En canvi, mentiríem si no diguéssim que esperàvem una cridada d’aquells amb qui hem compartit equip de govern en la passada legislatura, simplement per dir-nos que en aquesta ocasió no comptaven amb nosaltres. Crèiem haver estat uns socis lleials i haver-nos mullat quan calia fer-ho –en ocasions quan els companys de govern no s’atrevien a donar la cara –, crèiem haver complert la nostra tasca amb eficàcia, i crèiem, en definitiva, que poques coses se’ns podien retreure. La cridada que esperàvem no era la d’una convidada a incorporar-nos a un hipotètic equip de govern: esperàvem, simplement, la cridada de la cortesia política, la del “fair play”, la dels companys agraïts. Aquestes són coses que et queden. Hem de dir però que recentment hem rebut un missatge de disculpa per part d’UCAP, reconeixent d’alguna manera que se’ns hauria d’haver tengut en compte. Agraïm el gest.

 

Pensam, i així ho hem de dir, que el contingut dels pactes UCAP-PSOE als quals hem tengut accés se centren molt poc a treballar pel poble i en canvi donen molta importància a qüestions com ara regidories innegociables o a batlies compartides. Creim que aquest no és el camí correcte.

 

Sobre els motius al·legats pen Tomeu Alzina per trencar el pacte PSOE-UCAP ens estimam més no opinar doncs formen part de l’esfera més privada de les persones, i a més ens falta informació d’allò que va passar entre el dia de les eleccions i el dissabte 11 de juny. En qualsevol cas, el que sí podem dir és que els únics perjudicats de tot el succeït són els habitants d’aquest municipi.

 

En Joan Ferrer és el nou batle i el PP governa en minoria. Tots sabem que aquesta és una situació transitòria. Governar amb cinc regidors – o sis, en el cas de la incorporació de Mateu Melis – és pràcticament impossible. Cal cercar suports i en aquest sentit el PP ja s’ha començat a moure i el passat dijous (dia 16) es va reunir amb nosaltres.

 

Hem de dir que va ser una trobada molt cordial, sense cap apriorisme per part dels populars. Escoltàrem i ens reservàrem la contesta per a aquesta setmana, després de reunir-nos amb els membres de la nostra agrupació. És evident que la distància que ens separa del PP, en molts d’aspectes, és gairebé insalvable i que el fet que el suport que els poguéssim donar només seria d’àmbit municipal, això no lleva que recordem cadascú d’on parteix i quins són els seus objectius. I a més hi ha la qüestió més important: els nostres electors tenen tot el dret del món de saber qui voten i qui no voten.

Agraïm la generosa oferta del PP però hem de ser coherents. No entrarem a formar part de l’actual equip de govern pels motius abans esmentats. Dit això, hem d’afegir que, durant un període prudent de temps, no sols no farem oposició sistemàtica, sinó que donarem una mà en tot allò que puguem i que, d’acord amb el nostre programa, sigui beneficiós per al poble. Però, passat un període prudent, si no s’ha refet la situació, no renunciam a posar-nos al capdavant per intentar trobar solucions, malgrat no tenir la clau de la governabilitat, per a evitar que es continuï deteriorant la vida política del municipi i la gestió dels afers públics.

 

És hora de deixar enrere els enfrontaments personals i de mirar d’arribar a acords de governabilitat. Per aconseguir una majoria estable són necessaris dos dels tres partits amb més representació –PP, UCAP i PSOE–, qualsevol altra combinació ens conduiria a un govern en minoria i feble. Confiam que abans que acabi l’estiu l’actual situació d’inestabilitat s’hagi resolt.

 

Nosaltres, sigui quin sigui el nostre paper en el futur, continuarem actuant amb responsabilitat i col·laborant en tot allò que faci falta per anar construint un municipi més pròsper, atractiu, amable i participatiu. Ja coneixeu el nostre programa, i tot el nostre treball s’adreçarà perquè aquest s’apliqui en la mesura de les nostres possibilitats. Amb els nostres electors ens hi mantindrem en contacte permanent i continuarem treballant per a explicar i expandir el nostre projecte, basat en una forma diferent de fer política i a partir de conviccions profundes.

 

Quedam a la vostra disposició. Pere Fuster i Antònia Ballester se sentiran molt afalagats de ser els portaveus de les vostres inquietuds i dels vostres problemes davant la Sala. Comptau amb nosaltres.