La moció  de Més per Capdepera per demanar la dimissió de Gabriel Le Senne com a president del Parlament de les Illes Balears s'aprovà en el ple de 2 d'agost de 2024 amb els vots favorables de Més per Capdepera i el PSOE, amb l'abstenció dels  regidors del Partit Popular. 


 

A proposta del grup municipal MÉS per Capdepera a l’Ajuntament de Capdepera es sotmet a la consideració del ple la següent

MOCIÓ

El passat 18 de juny de 2024 durant el debat parlamentari de presa en consideració de la derogació de la Llei de memòria democràtica a les Illes Balears, promoguda pel grup parlamentari de VOX, Gabriel Le Senne ,el president de la institució, ha esqueixat un cartell amb fotografies de víctimes de la dictadura franquista que la vicepresidenta segona del Parlament, Mercedes Garrido, havia col·locat al seu ordinador personal. 

Aquestes fotografies eren de les Roges del Molinar. Tres d’elles, Catalina Flaquer i les seves filles Maria i Antònia Pascual eren gabellines. Cal recordar que després de la troballa de les seves restes a la fossa de Porreres, van ser enterrades el gener de 2023 al nostre cementiri municipal.

L’acte s’ha produït durant un atac d’ira i ràbia impròpia d’un president d’una institució com el Parlament de les Illes Balears, en la que també ha tancat l’ordinador de la Vicepresidenta violentament. Uns actes que han vengut seguits per l’expulsió de la cambra de Mercedes Garrido i de Pilar Costa, per part de Le Senne com a crida a l’ordre sense citar cap article del Reglament del Parlament de les Illes Balears.

L’actuació violenta de Gabriel Le Senne, impròpia i inèdita a la nostra institució

parlamentària, no pot quedar sense una resposta ferma de la democràcia. De forma conseqüent, amb això darrer, totes les institucions democràtiques, els agents polítics i la societat civil haurien de dur a terme una reacció contundent contra aquest acte mai vist, violent i inadequat.

La Llei de memòria democràtica de les Illes Balears és fonamental per a reconèixer i reparar el sofriment dels qui hi varen lluitar per la llibertat i la democràcia. Aquesta Llei, aprovada per un ampli consens i amb els vots del Partit Popular, no només dignifica la memòria de les víctimes del franquisme, sinó que també estableix mesures de justícia, reparació i no repetició, essencials per a una societat democràtica i plural. Sense aquesta llei i la llei de fosses, l’acte de reparació que va suposar el retorn dels cossos de Catalina, Maria i Antònia, no haguria estat possible.

L'aprovació d'aquesta Llei va representar un compromís amb la veritat i la justícia històrica, i la seva derogació significarà un retrocés en aquests avenços. Amb la Llei es pretén garantir la reparació de les persones que varen patir repressió durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, vetlar pel coneixement i la difusió de la història de les Illes Balears durant aquests períodes i rebutjar qualsevol manifestació que suposi un reconeixement del franquisme o una exaltació de la sublevació militar, la dictadura franquista o el mateix dictador. 

Per tot això, el Ple de l’Ajuntament de Capdepera adopta el següents:

ACORDS

Primer.- L’Ajuntament de Capdepera mostra el seu suport i solidaritat a les diputades socialistes i membres de la mesa del Parlament, la Sra. Mercedes Garrido i la Sra. Pilar Costa, qui han patit l’atac violent i desmesurat del President del Parlament. 

Segon.- L’Ajuntament de Capdepera condemna i reprova l’actuació violenta i injustificable duta a terme per part del President del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne. 

Tercer.- L’Ajuntament de Capdepera, per tot l’exposat, demana a Gabriel Le Senne la seva dimissió immediata com a president del Parlament de les Illes Balears. 

Quart.- En el cas de no produir-se la dimissió esmentada en el punt tercer d’aquesta moció, l’Ajuntament de Capdepera insta als distints grups parlamentaris del Parlament de les Illes Balears a que duguin a terme un acord i iniciïn els tràmits per cessar a Gabriel Le Senne del càrrec de president del Parlament de les Illes Balears. 

Cinquè.- L’Ajuntament de Capdepera es compromet a no convidar a Gabriel Le Senne a actes oficials en virtut del seu càrrec de President del Parlament. 

Sisè.- L’Ajuntament de Capdepera referma el seu compromís en defensa de la Llei per la memòria democràtica de les Illes Balears i insta a tots els partits que la van aprovar a no derogar-la.


Grup municipal de MÉS de Capdepera
Capdepera, 19 de juny de 2024