“MÉS per Capdepera presenta una moció per a eliminar les bosses de plàstic d'un sol ús, al 2018, en el nostre municipi”

 

 

  Més per Capdepera ha presentat una moció per a ser debatuda en el pròxim ple ordinari del mes de novembre en la qual es plategen una sèrie de punts relacionats amb el tractament de residus. Un dels acords plantejats proposa la desaparició de bosses de plàstic lleugeres dels establiments, supermercats i botigues del municipi a l'any 2018, tal i com ja han anunciat altres municipis com Palma.

  Les bosses de plàstic lleugeres són les més usades i les més difícils de recollir i reciclar. Aquests elements suposen un greu problema mediambiental. No només s'acumulen en els nostres carrers i boscs, sinó que moltes també acaben en el medi marí. A diferència de la matèria orgànica, el plàstic no "desapareix" mai en la naturalesa i s'acumula en el medi ambient, i en particular en els oceans. Quan el plàstic arriba a la mar, la llum solar, l'aigua salada i les onades el desintegra en fragments diminuts. La fauna marina, peixos o larves, acaben menjant aquests plàstics.

 La moció requereix que es consensuï amb el sector comercial l'eliminació de les bosses i la seva substitució per bosses orgàniques i compostables.


Aquesta és la moció presentada per MÉS per Capdepera:

El grup municipal de MÉS PER CAPDEPERA a l’Ajuntament de Capdepera presenta a la  consideració del Ple la següent,                                          

MOCIÓ PER A LA PREVENCIÓ DE RESIDUS I PROHIBICIÓ DE LES BOSSES DE PLÀSTIC D'UN SOL ÚS

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

  Vivim rodejats de plàstics, i la bossa de plàstic d'un sol ús és un símbol emblemàtic de la cultura de l'usar i tirar, de l'abús dels recursos. A la Unió Europea la mitjana de consum de bosses de plàstic és 176 bosses per persona i any. Hem de començar a aplicar mesures per reduir el seu ús. Tothom és ben conscient que aquesta cultura i aquestes pràctiques del malbaratament han d'acabar. El consum responsable s'ha d'imposar, i nosaltres que vivim a una illa, no podem post posar-ho més.

 Actualment, les bosses de plàstic suposen un problema mediambiental de primer odre: tarden centenars d’anys en descompondre’s de forma natural, generen problemes en el clavegueram, en els cursos d’aigua i danyen la fauna marina. Cada bossa en la seva fabricació emet uns 4 grams de CO2 que contribueixen al canvi climàtic. Els plàstics són per sempre, tarden entre 100 i 400 anys en degradar-se. A diferència de la matèria orgànica, el plàstic no "desapareix" mai en la naturalesa i s'acumula en el medi ambient, i en particular en els oceans. A Mallorca estimam la terra, la mar, les platges... però sovint les veim cobertes de plàstics, que provenen de les nostres pròpies mans, de les nostres accions.

 Però els efectes no sols són visuals. Quan el plàstic arriba a la mar, la llum solar, l'aigua salada i les onades els desintegren en fragments diminuts. La fauna marina, peixos o larves acaben menjant aquests plàstics diminuts, pensant que és zooplacton, el seu aliment natural. A més de l'efecte pervers pel medi marí, ens podem acabar menjant la bossa de plàstic que hem tirat, literalment. L'efecte boomerang està servit. La contaminació és un problema d'anada i tornada.

  A més a més, Capdepera viu cara a la mar, on el turisme i l'ús social del litoral és molt important, per això és fonamental reduir la contaminació de les nostres aigües i evitar els efectes ambientals de la presència de plàstics a les nostres costes. Alguns dels nostres veïns marítims ja han fet passes endavant. El Marroc i França ja han prohibit les bosses d'un sol ús i Formentera va ser pionera a l'estat, prohibint-les el 2014.

 La normativa europea ens obliga a implantar mesures els propers anys per reduir les bosses de plàstic lleugueres, d'un sol ús (Directiva europea 2015/720 del Parlament europeu i del Consell d'abril 2015 per la que es modifica la Directiva 94/62/CE en referència a la reducció del consum de bosses de plàstic lleugueres).Per tant, els ajuntaments tenim l'obligació, no sols ètica, sinó també legal, de prendre partit per reduir-les.

  La llei estatal de residus (Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sols contaminats) també ens remet a totes les administracions a posar en marxa mesures i plans de prevenció de residus, és a dir, reduir el nombre de residus que produim, i els plàstics n'és un d'ells.

 La cooperació entre el sector comercial i l'Ajuntament ha de ser un eix clau per a treballar la prevenció de residus. Eliminar les bosses de plàstic lleugueres i d'un sol ús que es reparteixen als establiments comercials té efectes possitius per tothom. Incrementam les bones pràctiques en favor del medi ambient i implicam a la societat en la prevenció de residus. Per altra banda, el sector comercial, amb aquesta pràctica sostenible, es sumaria activament a la protecció del medi ambient, essent un sector econòmic de referècia, tant per veïns com visitants del municipi.

  Per tots aquests motius, MÉS per Capdepera proposa el següent acord al ple de l'Ajuntament.

 El ple de l'Ajuntament de Capdepera insta a l'equip de govern a actualitzar la normativa municipal sobre residus i incorporar:

 a. Plans de prevenció de residus per tal de reduir la quantitat de residus que es generen al municipi.

 b. Prohibir de cara a l'any 2018 les bosses de plàstic d'un sol ús lleugeres que es distribueixen als establiments i comerços del nostre municipi, i desenvolupar per al 2017 un pla de transició consensuat amb el sector comercial per eliminar les bosses de plàstic no compostables i implantar les bosses compostables, biodegradables, de paper o altres ecològiques.

c. Incorporar mesures i accions d'educació i implicació social envers a la bona gestió dels residus de veïns, empreses i administració pública.

d. Incorporar la transparència i publicació de dades relativa als residus del municipi.

 
 MÉS per Capdepera