“Sr. Batle, alguns ens demanam les diferències entre les decisions que ha pres vostè i les que hagués pres el PP”.

 






 

 

En primer lloc he de lamentar aquesta polèmica entre vostè i el digital Cap Vermell, que, vulgui o no, em toca de prop. No entenc la seva fòbia cap a Cap Vermell, que ve d'enrere; i sincerament, tampoc compartesc la nota de l'equip de redacció de la revista cap a vostè per a retreure-li que no els faci arribar els seus escrits. Pens que s'hi mesclen valoracions polítiques molt subjectives i personals sobre la seva forma de governar que són més pròpies d'un article d'opinió que no d'una nota de la redacció.

Dit això i per respondre als seus nombrosos comentaris fets cap a MÉS recentment en diversos mitjans, li he de dir en primer lloc, sobre les insinuacions respecte de possibles trobades entre MÉS i PP, que crec que pot estar tranquil. A MÉS, les decisions no les pren un líder venerat sinó que es prenen en assemblea, i, sincerament, veig altament improbable que la meva gent qualque dia acordi algun pacte antinatural amb el PP, per raons diverses. M'atreviria a dir que veig la gent de MÉS preferint quedar a l'oposició abans que accedir al poder a qualsevol preu. En cas contrari, haguéssim acceptat l'oferta del PP, l'any 2011, o la que ens va fer vostè l'any 2013.

En segon lloc, ens diu que ja s'han tornat 700.000 € –de diners de tots els gabellins– de la subvenció de l'abocador. Efectivament, ara no tenim ni els 700.000 € ni l'abocador segellat. Li torn a demanar, quan reclamarà a l'empresa que va executar el segellat? Sorprèn també que critiqui vostè el seu soci de govern d’Es Grup. Hi ha qualque membre del seu govern amb qui no hagi tengut problemes i bregues durant aquests quatre anys? I de l'oposició, amb qui té bones relacions? No se si és la millor forma de governar.

No menys sorprenent resulta que parli d'apropament entre PP i MÉS quan en realitat qui ha duit a terme polítiques pròpies del centredreta en aquesta legislatura ha estat vostè. Com que pens que prest intentarà alliçonar-nos sobre les diferències entre externalitzar i privatitzar serveis públics li diré que “externalitzar” es l'eufemisme utilitzat pel PP per no dir pel seu nom les poc populars “privatitzacions”. Externalitzar, és a dir, transferir la gestió pública d'un servei a una empresa privada perquè desenvolupi la gestió. A aquesta acció se l'anomena PRIVATITZAR. És així de senzill. De fet, segons el diccionari de l'IEC, simplement no existeix el verb externalitzar, però sí que existeix privatitzar, és a dir, «transferir una empresa o activitat pública al sector privat». En definitiva, el que està passant a Capdepera, en ocasions en compliment del Pla d'Ajust i en altres en base a decisions polítiques.

Un altre eufemisme és vendre que es duu a terme una externalització-privatització per a ser més eficients. Però allò que no es diu és que en molts de casos les tasques transferides a Capdepera a empreses privades les haguessin pogut fer els treballadors municipals a un preu menor, si haguessin comptat amb els recursos adequats.

Però, més enllà d'algunes mocions generals en contra de la política educativa del PP, hi ha algunes actituds desconcertants en vostè que dificulten l'establiment de diferències entre PSOE i PP. Com per exemple, alegrar-se públicament de privatitzar serveis públics; les llunes de mel amb el PP per fer els pressuposts; valorar tan sols el preu més baix a les licitacions de serveis; no sortir en defensa dels drets dels treballadors de les concessionàries, tot i les seves repetides queixes; no moure un dit quan interessos privats furten espais públics als ciutadans; prescindir del consens i la consulta ciutadana a l'hora d'executar inversions importants o transformar espais públics; implantar una forma de govern en base al poder incontestable d'una persona i no com a un òrgan col·legiat; prescindir d'arbres i vegetació urbana sense miraments; promoure l'ocupació abusiva amb taules i cadires de l'espai públic, sobretot de Cala Rajada; desmantellar l'Escola d'Adults o reduir l'operativitat de la Brigada Municipal; anar a fer-se fotos amb Bauzá per a promocionar el Hyatt, davant la sorpresa dels seus companys socialistes de Mallorca, però oblidar-se dels treballadors de l'hostaleria i de passejar pels carrers per a conèixer l'opinió del petit comerç, etc. Un batle s'ha de reunir, sopar i prendre un cafè amb els grans empresaris -jo faria el mateix si tengués la seva responsabilitat- però el que cou és que només ho faci amb ells.

Senyor Batle, no se què passarà a les eleccions de maig, i és difícil saber si el seu partit i el meu es necessitaran o no. Només li puc dir que si vostè apareix com un tecnòcrata sense ideologia, per a alegria dels neoliberals, no ens trobarem. En canvi, si vostè recupera la S i la O per a les sigles del seu partit i està disposat a canviar algunes formes de governar, nosaltres sempre tendrem la mà estesa per a seure'ns i parlar de tot.

Pere Fuster Nadal

Candidat a batle de MÉS per Capdepera