La presència d´ànneres mortes al Torrent de Canyamel és deguda a un brot de botulisme aviar.


 Durant aquestes darreres setmanes han aparegut ànneres mortes, tant adults com pollets, a distints punts del Torrent de Canyamel, fet que ha provocat inquietud entre veïnats i visitants. També s'hi han trobat uns quants peixos morts, però no hi ha cap indici que faci pensar que el motiu sigui el mateix que en el cas de les ànneres i tot sembla indicar que han mort per causes naturals.

Pel que s'ha pogut esbrinar, una vegada feta les autòpsies i consultats diversos especialistes en la matèria, és que les ànneres –de l´espècie “muda” i que varen ser introduïdes artificialment per l´home a l´Estany- han patit un brot de botulisme aviar, una malaltia bacteriana que paralitza i provoca l'ofegament a les aus.

Algunes formes de botulisme són molt freqüents en zones humides i les aus aquàtiques en són especialment vulnerables. La malaltia troba les condicions ideals per propagar-se amb poc oxigen a l´aigua, altes temperatures ambientals i molta matèria orgànica en descomposició.

Aquestes condicions són les habituals del Torrent de Canyamel, especialment durant els mesos d'estiu, i, per tant, hi ha moltes possibilitats de que la malaltia es manifesti. De fet, aquests darrers anys hi ha hagut qualque episodi similar i és de preveure que es repeteixin en el futur.

En tot cas, si observau la presència de qualque animal mort o malalt al Torrent de Canyamel, contactau amb el Dept. de Medi Ambient de l´Ajuntament per tal de que es procedeixi a la seva retirada.