El Govern de les Illes Balears manté tots els mitjans d’extinció d’incendis forestals de l’IBANAT per a aquesta temporada. 


El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, ha presentat avui a l’aeroport de Son Bonet el dispositiu de lluita contra els incendis forestals de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) per a aquesta temporada, acompanyat de la directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, Neus Lliteras, i del director de l’IBANAT, Eduardo Parga.

Biel Company ha recordat que “des de l’1 de maig i fins al 15 d’octubre estan operatius tots els mitjans disponibles per fer front a possibles incendis forestals a les Illes Balears”. El conseller ha estacat que “es manté el dispositiu d’extinció de l’any passat amb el mateix nombre de personal i de mitjans terrestres i aeris”.


Imatge: vehicles de l'IBANAT al polígon de Capdepera, el primer dia de juny
 
Així, per a aquesta temporada es disposa d’una plantilla total de 350 persones, 9 mitjans aeris, 25 mitjans terrestres (9 camions autobomba, 7 brigades terrestres i 3 d’helitransportades i 6 vehicles de vigilància i primera intervenció), i de 22 punts de vigilància en torres de guaita. El Govern balear destina nou milions d’euros a l’operatiu d’extinció durant la temporada d’alt risc d’incendis forestals.

Una de les principals novetats d’enguany és l’entrada en funcionament de la nova base d’operacions d’IBANAT a l’aeroport de Son Bonet, que compta amb un espai de 250 m2 per a oficines, entrenament i logística, i que ha representat una inversió de 100.000 euros.

A més, enguany es posen en funcionament tres noves càmeres de vigilància a Mallorca (a Palma, Alcúdia i Bunyola) i també es posa en marxa la nova aplicació per a dispositius mòbils iBosc, que ha estat desenvolupada pel personal tècnic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori. L’aplicació permetrà millorar la presa de decisions sobre el terreny durant l’extinció d’un incendi ja que facilita informació a temps real de la localització de cada un dels mitjans i de la ubicació d’infraestructures, punts de subministrament d’aigua, etc.



 El conseller Biel Company ha recordat que en els tres darrers anys el Govern de les Illes Balears “ha fet un important esforç en la consolidació i modernització dels recursos amb què treballa el personal d’IBANAT” i ha recordat que “des de l’any 2012 s’han incorporat quinze nous vehicles d’extinció i vigilància, amb una inversió aproximada d’1,2 milions d’euros”.

Finalment, el titular de Medi Ambient ha fet una “crida a la prudència especialment en aquests mesos de més risc d’incendi forestal” i ha recordat que “el 85 % dels incendis són provocats per la mà de l’home”. Biel Company ha insistit en què “si es detecta qualsevol indici de fum o foc en terreny forestal cal comunicar-ho al telèfon gratuït d’emergències 112”. A les Illes Balears, des de l’1 de gener fins a avui s’han registrat un total de 41 conats i incendis, amb una afectació de 26,7 hectàrees, 17,4 de les quals corresponen a l’incendi forestal del passat mes de març a Es Cubells, Eivissa.