L’OBRA CULTURAL BALEAR CONSIDERA UN DESPRESTIGI DE LA LLENGUA CATALANA IMPOSAR L’ARTICLE SALAT ALS INFORMATIUS D’IB3 TELEVISIÓ
 

L’Obra Cultural Balear considera que la decisió del govern de Bauzá d’imposar l’article salat en els informatius d’IB3 Televisió, és una baula més de la cadena ordida per l’executiu de les Illes Balears de desprestigiar la llengua pròpia de les Illes Balears, que no és altra que la catalana.

Un cop més, ho ha fet d’esquena a la Universitat de les Illes Balears, desoint, per això, els especialistes i desacreditant el llibre d’estil d’IB3 que el 2006 va ser aprovat amb el vistiplau de la Universitat. Aquest llibre d’estil estableix que, d’acord amb la tradició de les Illes Balears, els articles “el”, “la” i els seus plurals seran utilitzats en els informatius ja que es tracta de registres formals.

L’article literari forma part de les modalitats de les nostres illes des de fa segles i els exemples en són ben abundosos.

Tanmateix, però, el rigor i l’atenció a la ciència no formen part del tractament que dóna José Ramón Bauzá a la llengua catalana i segueix, de manera irresponsable i insensata, reobrint debats que fa molts anys varen ser superats. A més, amb imposicions com aquesta, crea perversament debats estèrils en lloc de complir el seu deure que és impulsar el coneixement, l’ús i el prestigi de la llengua catalana.

En el fons, allò que percacen José Ramón Bauzá i el seu govern és afeblir com més millor l’ús social de la llengua catalana, pròpia de les illes Balears, reduir-la a l’àmbit domèstic i desprestigiar-la. L’ha arraconada a l’administració pública, als mitjans públics de comunicació i a l’educació, provocant, de facto, l’apartheid lingüístic. Ara, fent de la diversitat del parlar català diferenciació idiomàtica, decreta una mesura que no pretén res més que folcloritzar la nostra llengua.


Acudit sobre l'imposició de l'ús del salat que circula per Internet