Bi-Hotz, que significa cor i dos sons en euskera, el hang i la txalaparta marcaran el ritmes de la dansa. Javier Munugarren i Naiara Mendioroz són dos ballarins bascs que porten prop d’un mes fent una residència de dansa al centre Cap Vermell. Els dos artistes preparen un espectacle de dansa contemporània que incorpora dos instruments bastant diferents i desconeguts: el hang i la txalaparta.

Amb ganes de desconnectar de l’estrès de la ciutat i del ritme de vida dels països del nord d’Europa, on desenvolupen la seva carrera artística, Javier i Naiara volien recuperar el contacte amb la gent del carrer i treballar amb l’obra a un ritme més lent.

Gràcies a la companyia Quanta Arts, del gabellí Jean Marc Serrano, els ballarins estan a Cala Rajada assajant i creant la nova peça.

Aquest divendres, dia 24 de maig, a les 20:30h al centre Cap vermell, ofereixen una mostra del treball que estan realitzant. La peça porta el nom de Bi-Hotz, que significa cor i dos sons en euskera, i amb la presentació tenen dos objectius: que el públic conegui la dansa contemporània, el hang i la txalaparta i al mateix temps, mostrar el que fan per saber-ne la reacció i l’opinió.

L’espectacle de divendres és gratuït i durarà uns 20 minuts, segons han explicat els artistes, i en acabar, hi haurà una tertúlia entre tots els assistents per parlar del que han vist i sentit.

El hang és un instrument relativament nou de metall. Es va crear l’any 2001 a Suïssa. Per altra banda, la txalaparta és un instrument de fusta basc, molt antic, que prové del treball de moldre pomes als cups bascs.

La unió de la fusta i del metall, del vell i del nou, i del moviment del cos amb harmonia és una de les idees que varen portar Javier i Naiara a crear aquest nou espectacle.