Presentació del Llibre sobre els escrits d'Aurora Picornell entre 1930-1936, i altres veus de Mallorca en defensa de les dones, els treballadors i la lluita contra el feixisme.

Aurora Picornell era una dona senzilla, treballadora, mare republicana i compromesa amb els oprimits, i membre d'un col·lectiu, al costat d'altres persones, homes i dones, que lluitaven des de l'esquerra i des del poble.

La història feminista a les Illes no és nova, ve de dones que van lluitar colze amb colze per a fer visible la situació de les dones, denunciant la violència de gènere, la precarietat laboral i la situació social de les dones. Utilitzant com a eina el consens.

Ja en aquell temps lluitava per alguna cosa que encara avui ens costa aconseguir, la visualització d'un col·lectiu del que en aquella època es deia de "serventes" i avui són les "dones de fer feines". Ella deia:

"En aquests moments en què tots els gremis s'organitzen, seria un oblit imperdonable deixar les serventes en mans de a la voracitat dels seus senyors"

L'època de la servitud va desaparèixer el segle passat, i en canvi les dones continuen sent esclaves dels senyors, i això en ple segle XX.

Aurora Picornell va formar part del front únic femení per lluitar per la justícia, la igualtat i els valors republicans, amb tolerància, respecte, progressisme, i des de la lluita per un ensenyament i una sanitat pública de qualitat.

Ja demanava obertament que no han de ser les monges les que tinguin la cura dels malalts en els hospitals, sinó que "el nostre ajuntament hauria de tenir un cos d'infermeres per als malalts pobres".

Per mitjà de les seves converses amb treballadors de la indústria de la llana, de camperols i camperoles, ens podem donar una certa idea de la realitat i de les condicions de vida dels treballadors i treballadores dels anys 30 a Mallorca, a les Illes.

Tres idees clares i constants en el pensament d'Aurora. En realitat, les dues primeres, "la consciència de classe i la necessitat d'organització", són la base i la possibilitat d'una tercera: "la lluita contra el feixisme".

"La magnífica lluita dels camperols freturava de la solidaritat de tots els explotats i explotades de Balears sense distinció de tendències".

Per tot això, pensam que, més enllà de l'indubtable valor històric i patrimonial que per a nosaltres, els i les comunistes, té el que es recull en tots aquests escrits, el millor homenatge que podem retre a Aurora Piconell i a tots aquells que van lluitar és aconseguir no esborrar la memòria, tenint en compte la nostra història per al present i el futur.