Ara que arriben les festes de Nadal i per tots costats hi ha mostres d'això,  la gran majoria d'elles importades de l'estranger i imposades pel consumisme comercial que ho envaïx tot, m'agradaria donar-vos a conèixer l'associació  a la qual pertanyo...

.... i alhora, convidar-vos que gaudiu veient el que fem, Betlems, que són una tradició molt nostra, del nostre país, encara que de vegades tinc la impressió que es va perdent, i molt més macos que totes aquestes llums de colors i arbres plens d'adorns tan artificials que ho envaïxen tot.


     Sóc membre de l’Associació de Betlemistes Francesc Rosselló de Balears des de fa uns anys, vaig arribar a ella per casualitat quan vaig conèixer a la meva parella, i no sàvia molt bé que pensar quan em va parlar de reunions per març, o quan al juliol van venir a casa les seves companyes per a planejar com muntaven l'escena de la plaça del poble, tot em sonava un poc a precipitació. I va arribar el moment de muntar el Betlem, abans d'acabar de muntar-lo ja tenia un parell de coses que fer per al pròxim any.

     El Betlem en el qual col·laboro, està exposat en una de les sales del Centre Cultural de la Misericòrdia, entrant per la part de dalt (a la plaça de l'hospital, nº 4). Ho muntem sobre catorze taules de dos metres, és a dir vint-i-vuit metres quadrats de Betlem, és d'estil mallorquí, i a través d'escenes, representem la societat mallorquina del segle XVIII o XIX, amb els seus oficis i tradicions.





   
  Marga fa figures i cases, els detalls que podeu trobar en la botiga de teles, tenda de queviures o la farmàcia són fantàstics, semblen reals, Vicky fa cases i pinta, Catalina amb quatre branques, un poc de serradís i una pinzellada aquí, una altra allà, deixa les escenes que semblen reals, també fa figures i cases, Rosy i jo ens encarreguem de tallar fustes, posar cargols, que tot els sistemes elèctrics funcionin, muntem els circuits de les escenes amb moviment, sóc la culpable que el molí giri sense que es vegi un aparatós molí, i hauria d'haver uns dimonis perseguint a un grup de gent per davant de l'ajuntament, però qualque cosa ho ha embussat i hem hagut de aturar-lo, una llàstima, però l'any que ve funcionarà.
    
Però  hi ha altres Betlemistes en l'Associació, Margalida fa un ella tota sola en l'Església de Son Roca. El que munta Pere en el pati de darrere de C&A és fantàstic. El de l'Església de Deia que fan Bernat i Catalina és preciós. Fernando a Consell, Guillem a Son Ferriol, Nadal a Maria de la Salut, ... Entre tots muntem un en el Born de Palma. 


     Us deixo unes quantes fotografies del nostre, i la pagina web (www.betlemistes.com) de l'associació perquè si us animeu entreu a veure el que fem, allà podreu trobar la Ruta 09, amb tots els Betlems de l'Associació que s'exposen aquest any. 


     Si us decidiu a fer un volt per a visitar Betlems us puc assegurar que no us avorrireu, passéssiu una bona estona i gaudíssiu veient el treball que fem durant tot l'any un grup de gent. 


     Bon Nadal i molts d’anys a tots.