On són els 206 pagesos de Capdepera?







   

   Evidentment, estava equivocat! Vist el comunicat del departament de prensa del Govern Balear, on ens informen que la bassa de Son jaumell ja esta llesta, beneïda l´hora!, he descobert amb alegria que en el meu poble, Capdepera, hi ha 206 pagesos disposats a regar amb l´aigua de la bassa.
   Ara bé, on son els 206 pagesos? La Conselleria deu tenir el cens agrícola al dia, no seré jo qui posi en dubte la informació recollida pels funcionaris, és la seva feina i en saben més que ningú.
   Perì per a qualsevol persona de Capdepera, aquesta xifra pot ser diguem-ne un poc exagerada, 206 pagesos no crec que hi fossin ni a finals dels anys 50. Jo, del que tenc a dir, no és del fet de fer la bassa, sinó de que l'ús de l´aigua estigui limitat per la Conselleria. Hi ha altres usos per a aquesta aigua, i tanmateix no es farà servir tota per a regar fruitals, que és per lo que l´autoritzen.

Image

   A Israel hi ha fins a 3 canonades d´aigua, a les cases particulars, una amb aigua potable, una amb depuració terciària per al reg de jardins i horts (potser també per a les piscines, però no ho vull assegurar; tècnicament és possible) i una d´aigues grises per a les cisternetes dels wc. És per aquí per on hem d´anar, si volem un aprofitament racional i sostenible de l´aigua.
   L´hosteleria i l´Ajuntament, mitjançant el reg de les zones verdes i jardins, fan ús de gran cantitat del líquid element, però a hores d´ara, si volguessen fer servir l´excedent de la bassa, no seria possible. També podria servir per netejar les voravies, els matins, a Cala Rajada; no té perquè presentar cap contraindicació.
   L´Ajuntament actual sé positivament que va fer gestions per a canviar la inversió del Ministeri, però no va ser possible. Hi havia altres prioritats, per al consistori, i la resposta va ser "o això o res". No hauria deser així, ja que qui sap el que és més necessari és l´administració mes propera. Ara que tenim la bassa, anem a treure-li el màxim profit, lluitant perquè l´ús de l´aigua, a banda del reg de fora vila, també es pugui destinar a les zones verdes, wc, i altres usos. Seria un gran premi per a la regidoria de Medi Ambient, si ho aconsseguís.
   Mentrestant, seguiré cercant els 206 pagesos de Capdepera.

  Adéu i Salut.

Joan Terrassa