Reunió informativa
primera reunió, el proper dissabte 24 de gener a les 18 h.
a Can Creu d’Inca.

Proposta de creació d`una Associació de Consumidors d’Aliments Ecològics


Que volem?

   Volem que un nombre com més gran possible de persones pugui consumir productes sans i de qualitat produïts de manera ecològica i, a poder ser, local o el més propers possible.
Desprès d’un any que portem treballant en “Sa Botigueta de la Terra” veiem que, per una banda, els productes ecològics son, en general, d’un preu més elevat que els productes convencionals, i això fa que no siguin accessibles a una gran part de la gent.
   Per una altra banda, creiem que per a tenir productes realment sans, ecològics i locals és necessària una constant recerca i contacte amb els productors, i que això portar-ho a terme de manera individual és molt difícil.
   Per aquests motius ens agradaria convertir “Sa Botigueta de la Terra” en una associació de consumidors d’aliments ecològics que, a la vegada, continues oberta a la venta al públic en general.


Com fer-ho?
   Sota el paraigües legal de l’associació TuaTu, la missió de la qual és la de posar en contacte a diferents Tus per tal d’aconseguir una millora per a tothom. En aquest cas estaríem parlant d’apropar consumidors i productors perquè tots hi puguem sortir guanyant.
   Per una banda els consumidors podríem gaudir dels aliments ecològics a un millor preu, a la vegada que coneixem de primera mà qui els produeix i participem en la recerca de nous productors.
Per altra banda els productors ens serveixen més directament, eliminant intermediaris, i ells poden guanyar-hi una mica més, a la vegada que coneixen les preferències de consum  que tenim i s’adapten a les nostres necessitats.


Que vol dir tot això a la pràctica?
   Per començar han d’haver-hi unes 25-30 famílies que estiguin interessades en formar part de l’associació de consumidors.
   Aquestes famílies “comprarien” la seva part als actuals propietaris de Sa Botigueta. Aquesta compra inclouria el mobiliari necessari per a funcionar i l’estoc actual de productes. Segons els càlculs realitzats estaríem parlant d’uns 200 euros, els quals es podrien pagar fins en 4 parts durant l’any 2009. Aquests diners es retornarien en el moment que la família volgués deixar la l’associació de consumidors.
   A la vegada, la família que volgués formar part de l’associació de consumidors hauria de donar-se d’alta de soci de l’associació TuaTu. Això implica una quota anual de 48 euros, els quals també es podrien pagar en 4 parts, i també implica acceptar els objectius i missió de l’associació, així com la possibilitat de participar en l’assemblea anual de l’associació i ser escollit/a membre de la seva junta directiva. Aquesta quota de 48 euros no es torna en cas de voler deixar l’associació, i és una quota a pagar anualment com a socis de l’associació.
  
Com a família associada es gaudiran d’un drets / avantatges:
    - El més clar e immediat es poder comprar els productes a un preu inferior a l’actual. Segons els càlculs que estem fent el preu de compra seria el preu de cost del producte + un 10%-20% que serien atribuïbles a pagar les despeses que es generin. Actualment, els preu mig de compra de productes a “Sa Botigueta de la Terra” es de entre un 35-40% sobre el preu de cost dels productes.
   - Podran decidir quins productes els interessa consumir del ventall de l’oferta del mercat. Hi ha productes que potser actualment no s’estan portant a Sa Botigueta i que es pot decidir de portar.


I a la vegada, es tindran uns deures:
   - Han de comprometre’s a fer la compra nomes per a la seva família nuclear, i no per a altres coneguts, amics, família extensa que al no ser membres de l’associació hauran de pagar el preu de venta al públic en general.
   - Han de participar en les reunions mensuals de l’associació, en les quals es decidirà sobre els temes necessaris per al funcionament i la gestió.
   - Han de realitzar les seves comandes per avançat (la de fruita i verdura fresca setmanalment i la resta segons es facin comandes als proveïdors).
   - Han d’assumir les tasques de gestió i organització necessàries per al funcionament de l’associació de consumidors.


I la botiga de venta al públic?
   Des de l’associació TuaTu pensem que per tal de complir amb l’objectiu de poder acostar els productes ecològics a un nombre de persones cada vegada major hem de mantenir la botiga oberta a la venta al públic en general.
   El preu de venta al públic en general serà major que el que pagarem les famílies que formin part de l’associació de consumidors ja que s’hauran de cobrir les despeses de gestió i d’atenció al públic. Aquestes despeses inclouran el sou d’una persona contractada per l’associació TuaTu 20 hores setmanals (mitja jornada).
   Si hi hagués algun excedent aquest serviria per finançar projectes que puguin sorgir des de l’associació TuaTu, ja que l’associació no te ànim de lucre.
 
Un Projecte Integral
   Tant l’associació de consumidors com la botiga de venta de productes ecològics s’emmarquen dins un Projecte Integral que pretén acostar la gent a una forma de menjar sana i natural, a la vegada que vol crear un espai de reunió entre diferents col•lectius. El lloc físic on es portaran a terme aquests projectes serà  a l’interior de “Ca’s Padri” al C/Nou, 5, a Capdepera.
   - “Menjador ecològic”: el qual es desenvoluparà en la part de menjador de Ca’s Padri i des d’on es serviran menús diaris ecològics a preus assequibles. També s’hi podrà esmorzar i berenar. 
   - “Lloc de trobada”: volem convertir Ca’s Padri en un lloc d’encontre entre les persones i possibilitar la realització de cursos, conferencies o qualsevol altre activitat que es pugui proposar i que tinguin a veure amb la missió de l’associació.
   - “Intercanvi Tuatu”: projecte pioner de l’associació que consisteix en la venta d’artesanies de Paraguai. Ens agradaria ampliar-lo a la venta d’artesanies locals i que pogués haver-hi un espai autogestionat pels propis artesans.
  - “Hort ecològic”: serà un espai bàsicament per a mostrar les possibilitats de l’agricultura ecològica als nins i nines.
   - “Eco-escola”: espai on compartir pares i fills diferents activitats per a créixer junts.


   Amb tota la gent que pugui estar interessada en formar part d’aquesta iniciativa ens agradaria fer una primera reunió el proper dissabte 24 de gener a les 18 h. a Can Creu d’Inca.

  Si voleu més informació poseu-vos en contacte amb nosaltres al 971819480 o al 666893528 (Susanna o Juanjo) o veniu-nos a visitar a “Sa Botigueta de la Terra” C/Ciutat, 38. Capdepera.
   Per més informació sobre l’associació TuaTu podeu visitar la pàgina web: www.tuatu.org

   Us animem a participar-hi! Junts podrem canviar moltes més coses i viure millor