Intervenció de Mateu Melis, regidor d'Es Grup,  al plenari de dia 14 de novembre. Segona part de l'aprovació de les taxes 2009

   Una de les meves primeres premisses quan vaig decidir fer el bot a la vida pública va ésser no mirar al passat (sense evidentment perdre de vista la perspectiva històrica) si no era pel que s’havia fet be, no mirar ni recriminar actituts de persones o grups polítics en decisions que considerava i consider que havien fet malament, sino, tot el contrari, des del present, intentar des de la nostra  posició de partit a l’oposició aquesta legislatura, ajudar amb la nostra opinió, tan bona com qualsevol altra ( ja que les decisions les preneu vosaltres),  a que  l’equip de govern, i parl per experiència pròpia, tengui un altre perspectiva de la realitat del municipi, ja que a vegades el dia a dia només vos permet veure l’abre i no tot el bosc, com pens que està succeint a hores d’ara.
   Els primers messos d’una nova legislatura sempre solen esser per que l’equip de govern entrant despotrigui de l’equip de govern sortint: Ens han deixat l’Ajuntament de qualsevol manera, no hi ha dobbers, etc…
   Ara, ja ha pasat mes d’un any i mig de legislatura , i ja ningú se creu que doneu la culpa de la vostra gestió (nefasta gestió pel nostre entendre), al govern anterior. Per si els meus arguments no bastassin, vos vull recordar que el govern anterior esteia en minoria, es a dir, quatre anys en que per aprovar els presupostos, les taxes municipals i qualsevol altra assumpte que necessitats la majoria del plenari per la seva aprovació, s’havia de consensuar amb algun partit que ara governa per poder treurer-ho endevant. Gairebé en totes les ocasions, el partit que va entendre que havia de aportar la estabilitat a l’equip de govern va esser el PSOE, qual cosa és digna d’elogi.
   Avui, el tema que ens ocupa torna a esser l’aprovació d’algunes taxes municipals. No ens vàren pareixer acertades les explicacions, excuses o justificacions del Sr. Regidor D’Hisenda alhora de exposar el per qué de les pujades tan, segons nosaltres, exagerades de les taxes municipals. (un 44 % els fems als hotelers, 17 % escola de música, 20 % escoleta municipal, 60 % l’ICO, etc…)

     El que vull deixar clar al Sr. Regidor,  és que a l’anterior legislatura se vàren gastar i invertir els dobbers que vàren entrar, i del superavit aconseguit més algun que ja ens venia de remanents anteriors se va optar per unanimitat construir l’escoleta a Cala Rajada, sense tenir-mos (això és important) que endeutar. No dubti ni per un moment que si s’haguessin pujat els impostos, si s’hagues recaptat més, quan vosté hagués arribat, s’hagues trobat amb la mateixa cojuntura econòmica que ha trobat, al igual que vàrem trobar a la legislatura pasada i a les anteriors. Si haguessim tingut més dobbers, evidentment haguessim fet mes coses. No els hi haguessim deixat a vosté,  per que idees per a millores al municipi no ens faltaven ni ens falten. Per tant, quedi clar que la pujada d’impostos per damunt del IPC son per cobrir les despeses corrents que han augmentat amb un 23 % aquest exercici i no tenen res a veure amb decisions de governs anteriors.
   Però com això no ho podia dir, o si, va esmentar que la seva gestió se veurà amb les inversions de aquest equip de govern realitza al poble. El que no va dir, i jo li vaig recordar és que totes i cadesquna de les inversions que duien a terma és financien amb un prèstec a quince anys, i no amb estalvi fruit d’una bona gestió de la despesa corrent. Es a dir, les inversions no tenen aleshores res a veure amb l’increment dels arbitris municipals, llevat l’amortització de les quotes dels prèstecs.
   Vostés han pujat els impostos (i no s’amaguin darrera les inversions pel que ja ho he explicat que no és així) única i exclusivament per fer front a la descontrolada i exagerada despesa. Per tant, criticam i exigim pels propers presupostos un major control en la despesa corrent i aplicació de criteris objectius i de futur de cara a les inversions.
    Dit això, el nostre vot als tres punts de l’ordre del dia d’avui serà negatiu, ja que heu pujat cadesquna d’elles, com ja vàrem explicar al passat plenari. Teniu en comte que malgrat vosaltres veneu que heu pujat l’IPC, ningú s’ho creu, ja que la previsió per a final d’anys és de aproximadament el 3’5 % i vosaltres al que anomenau IPC és un 5 %. Basta mirar els diaris d’avui per fer-vos veure que anau equivocats. Un diu que els Ajuntaments tindran menys ingressos. A Capdepera no. L’altre diu que els TTOO anuncien baixades fins al 22 % al turisme. L’altre diu que Alemania entra en recesió. Per tant nosaltres no volem participar amb aquestes decisions que consideram del tot equivocades.


Mateu Melis
Portaveu d'Es Grup