Les torres de defensa de Son Jaumell i la Torre Esbucada segueixen el seu procés de deteriorament- Fa anys que se ve reclamant la necessitat de intervenir per evitar la seva desaparició però no n’hi ha resposta.

A més dels articles publicats a Cap Vermell, l’any 2018 l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics, ARCA, les va proposar com a candidates al premi “Destrucció del patrimoni” amb aquest text:

“EL PERILL D'ESBUCAMENT TOTAL DE LA TORRE DE VIGILÀNCIA DE SON JAUMELL I LA TORRE DE DEFENSA DE CAPDEPERA, A CALA RAJADA. Les dues estan en un lamentable estat de conservació i en perill de col·lapse i per tant desaparició. Pertanyen al municipi de Capdepera. Consell de Mallorca i Ajuntament de Capdepera tenen una responsabilitat en la protecció, manteniment i rehabilitació del Patrimini i aquest és un cas al qual la urgència és evident. Ambdues fortificacions són BIC, però de poc els serveix aquest títol si la desaparició és un risc imminent. És cert que el Consell de Mallorca ha iniciat una campanya o pla de restauració de torres de defensa, però aquest no arriba a tots els indrets necessaris i l'Ajuntament de Capdepera no ha mogut cap passa per iniciar les actuacions d'urgència d'evitar un mal major des de fa 20 anys i tenir les Torres de defensa al seu terme municipal en un estat precari, tot i que si ha mostrat interès per altres elements que també són atractius patrimonials i turístics (com és ara el Castell de Capdepera)”.

Avui, encara no tenim coneixement de cap actuació programada per aturar aquesta degradació.

Torre Esbucada


Talaia de Son Jaumell

Ja a l'any 2011 publicàvem un article demanant-nos " No es pot aturar la degradació de la Torre de Son Jaumell ?"
http://www.capvermell.org/index.php/actualitat/un-peu-per-aquesta-foto/9189-no-es-pot-aturar-la-degradacio-de-la-torre-de-son-jaumell