PORTALET POSTELECTORAL


 Una primera aproximació
 als resultats del 22-M














 

Aquesta és una primera i apressada valoració del que va passar el dia 22, pel que fa a les eleccions municipals a Capdepera.

 

Enmig d’un panorama polític, blau per tots els costats, fins al punt que mar, cel i terra es confonen inevitablement, el nostre municipi presenta unes singularitats que, una vegada més, en fan un element que s’ha d’analitzar per separat.

 

Facem-hi una ullada, grosso modo.

 

- Ha guanyat el PP, amb 1.088 vots, però en perd 179, i passa de 6 a 5 regidors. Romp la tendència del partit arreu de les Illes Balears.

 

- PSIB-PSOE és la segona força més votada, amb 914 vots, 16 més que a les eleccions anteriors. Guanya un regidor, passant de 4 a 5. També capgira la tendència general.

 

- El salt més important l’ha donat UCAP, agrupació que, ja deslligada de les sigles d’UM, ha passat de 714 a 906 vots, 192 d’augment i un regidor més. Ara en té 4.

 

- Una altra força que confirma l’augment de les eleccions de 2007, és PSM-Entesa, i arriba als 487 vots, guanyant-ne 67 i sumant un segon regidor, cosa aquesta que no havia assolit mai en el passat.

 

- Es Grup deixa escapar 8 vots, però manté folgadament el seu regidor, amb un total de 348 sufragis.

 

- Iniciativa-Verds i Esquerra Unida, amb 150 i 152 vots, respectivament, es queden fora de l’Ajuntament.

 

Els que han augmentat el nombre de votants tenen el mèrit d’haver-ho fet amb manco participació. El 2007 passaren per les urnes un total de 4.339 persones, mentre que ara ho han fet només 4.193. La participació ha passat del 61’80% al 58’39%.

 

Diguem, com a curiositat, que dels 17 membres del futur consistori, 10 seran cares noves, cosa que escenifica una renovació important dels partits.

 

Cap partit no pot formar govern sense comptar amb algun altre, i això obliga a iniciar conversacions immediatament, a fi d’establir una majoria suficient. Com es pot veure, hi ha distintes fórmules per a conformar un equip de govern amb suports suficients com per envestir una legislatura des de l’estabilitat.

 

Mirat molt per damunt, veim que la diferència entre UCAP i PSIB-PSOE és només de 8 vots, i això no obstant els segons aconsegueixen un regidor més que els primers. Coses de la llei electoral. D’altra banda, els més de 300 vots d’IV i EU, ara en el purgatori dels resultats, haurien pogut donar una regidoria més a les forces d’equerra.

 

Una altra valoració, que també pot oferir llum als resultats, és que els partits de l’equip de govern (PSOE-UCAP-PSM-Entesa) han augmentat en 3 regidors, un per a cada formació, que són els mateixos que perd l’oposició. Vol dir res, això? És, en el fons, l’aprovació a una acció de govern, o el vot de càstig a una manera de fer oposició? O cap de les dues coses?

 

Ho haurem d’analitzar amb més detall.