Sense festes
.



Pensam que el comunicat de l'Ajuntament en què s'anuncia que enguany ens quedarem sense festes de Sant Roc i Sant Bartomeu no hauria de parlar de cancel·lació, atès que no hi havia cap programa anunciat i per tant, res a cancel·lar. L'Ajuntament, més aviat, ha decidit ometre i desatendre un programa d'actes amb què, d'ençà que el poble es poble, aquest ha commemorat precisament el seu caràcter de col·lectivitat. El laconisme de l'anunci, d'altra banda, casa molt bé amb la grisor del seu contingut i ens deixa una mica més abatuts, com si la situació general no fos prou aflictiva.

L'any passat, quan la pandèmia del coronavirus havia fet malbé la temporada turística i ens tenia a tots amb l'ai al cor, l'Ajuntament encara va tenir esma d'endegar un programa, tan senzill com vulgueu, però que, com a mínim, va permetre que els ciutadans d'aquest poble compartíssim unes hores i uns espais que, en dies com aquests, es fan gairebé tan necessaris com respirar. O és que des de l'equip de govern es creuen que les festes només són trobades per fer trull, estralimitar-se i sortir del botador? O no consideren, els nostres governants, el caràcter socialitzador i aglutinant de les festes?

Tot afirmant que la no celebració de les festes patronals obeeix al desig de “benestar i seguretat dels nostres ciutadans”, i que “la nostra prioritat és la salut dels ciutadans”, i llavors aquesta coa inevitable amb què es desitja que “la temporada turística pugui continuar endavant”, es delata una autoexculpació bastida damunt arguments generals que tots podem compartir. I ja que hem parlat de turisme, recordem que pràcticament tots els hotels estan obertes i que pels nostres carrers se'ns ofereixen espectacles infinitament més lamentables que cap dels actes que s'hagués pogut programar. Per tant, aquest “bonisme” municipal hauria d'anar acompanyat d'altres arguments més convincents i d'elements que justificassin aquesta impetuosa tancada de porta en els nassos dels contribuents.

Miram al nostre voltant, la nostra comarca, i comprovam com arreu han volgut recordar la vertadera necessitat de les festes del poble. Amb la contenció necessària, amb les limitacions adients, però festes, al cap i a la fi. Mentrestant, aquí, la mala excepció, no hem estat capaços d'oferir un progama de mínims. Fora maldecaps. El mes de juliol, des de l'Ajuntament també s'autoexculpaven de la celebració de les Festes del Carme -ho tenen de costum, a la Sala, això de llevar-se culpes de damunt-, davant les queixes de “molts” de veïns. Però la gent del Carme va demostrar que sí que es poden fer festes, amb seny i sense cap risc ni un per als participants. Aquí tenien un bon exemple, la mostra que segurament haurien d'haver seguit. ¿No es fan, d'altra banda, setmana rere setmana, actes culturals a espais de tutela municipal: Centre Cap Vermell, Teatre Municipal, Castell...? ¿No es podien programar el concert de la Coral S'Alzinar, el concert Femenias-Gomis, la vetllada de ball de bot, una vetllada de teatre, una nit de teatre breu, un concert de jazz, el concert de la Banda de Música, un cercavila desbaratat...?

Creim que és en moments de dificultat que els governants han de treure a relluir totes les seves capacitats i tota la seva imaginació, i no refugiar-se en sortides fàcils. Al nostre parer, l'equip de govern, en el tema de les festes, ha actuat amb covardia i pusil·lanimitat. A nosaltres també ens importen la seguretat i la salut dels nostres conciutadans, i mai demanaríem res que les pogués posar en risc. Però amagar el cap davall l'ala, mirar cap a l'altre costat i defugir els reptes, diu molt poc de qui ha estat elegit per a tot el contrari.