Fiscalia demana per als cinc acusats 3 anys i mig de presó pels delictes d'homicidi imprudent, lesions imprudents i contra els drets dels treballadors

Agència Europa Press

El judici contra cinc persones per l'esbucament el 2008 de l'hotel Son Moll, en el qual van morir quatre treballadors, ha conclòs avui a l'Audiència de Palma i ha quedat així vist per a sentència, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Balears.

El col·lapse de part de l'estructura de l'edifici es va produir el 16 de desembre de 2008 a l'esmentat hotel de la localitat mallorquina de Cala Rajada, que estava sent rehabilitat sense la preceptiva llicència ni projecte d'execució, i al sinistre uns altres quatre operaris resultaren ferits.

En la darrera jornada, el fiscal i l'acusació particular han exposat les seves conclusions, cosa que també han fet les defenses dels cinc acusats.

Els cinc acusats van admetre el primer dia del judici la seva responsabilitat a l'esdeveniment, encara que no es van conformar amb els delictes ni amb les penes que demanen per a ells.

En concret, la Fiscalia i l'acusació acusen en el seu escrit el director de l'obra, Arturo V.; el director d'execució i coordinador de seguretat, Jose Luis P.; el gerent de la contractista principal de l'UTE, Bartolomé E.; l'integrant d'una de les empreses de l'UTE Rafael F., i el cap d'obra, Juan B.

Demanen per a ells 3 anys i mig de presó pels delictes d'homicidi imprudent, lesions imprudents i contra els drets dels treballadors.

Els familiars dels morts no estan personats i van cobrar ja més d'1 milió d'euros en indemnitzacions per part dels acusats.

'Diversos factors' d'ensorrament

L'escrit inicial del fiscal relata que l'ensorrament parcial de l'hotel es va produir per diversos factors, entre ells l'"absoluta falta de valoració i planificació" de l'obra per part dels acusats i l'"absència d'una adequada direcció d'obra i direcció d'execució, així com vigilància de la seguretat".

També va ocórrer per una "deficient i no adequada execució ni control del desenvolupament de l'obra i de les condicions de seguretat" amb la finalitat, segons el fiscal, d'aconseguir acabar els treballs abans del termini fixat.

Durant els treballs de rehabilitació, indica l'escrit, es van fer dos forats i se'n van ampliar altres dos a la façana que es va esfondrar i a un mur de càrrega, la qual cosa va debilitar la superfície de suport.