El debat de Diari de Mallorca  reuní els set cap de llista de Capdepera

   El dijous 28 va tenir lloc, en el Teatre Municipal, l’anunciat debat promogut pel Club Diario de Mallorca, en el qual participaren els caps de llista que es presenten a les properes eleccions municipals a Capdepera. Recordem que aquests són: Deogracias Castellano (EU), Juano Plou (Iniciativa-Verds), Pere Fuster (PSM-Entesa), Mateu Melis (Es Grup), Biel Torres (UCAP), Bartomeu Alzina (PSOE) i Joan Ferrer (PP). Biel Capó va ser l’encarregat de conduir les operacions.

   Començaren, els participants, valorant la legislatura que ara acaba i que, naturalment, va ser vista de molt distinta manera pels membres de l’equip de govern i pels de l’oposició. Amb tot, diríem que no hi va haver sang i que els primers posaren l’èmfasi en els encerts i en les obres fetes, mentre  que els segons el posaren en els desencertes i en l’endeutament. Uns i altres varen reconèixer que aquesta havia estat una legislatura marcada per la crisi econòmica i per la ruptura del pacte de govern arran dels fets de l’hotel Son Moll.



   En matèria econòmica hi va haver una gran unanimitat en el sentit que els propers seran anys de dificultats, de contenció de la despesa i, per tant, d’escasses inversions, i de racionalització dels serveis públics. Mancomunar aquests serveis va ser precisament una de les propostes per a abaratir costos.



   El turisme va ser un dels apartats que va consumir més espai. També en aquest camp hi hagué no poques coincidències, la primera de les quals seria la posada en funcionament immediat d’una gran mesa del sector, amb administració, empresaris i demés sectors implicats, a fi de dissenyar el model de turisme que es vol per a aquest municipi. En aquest sentit sonaren les paraules sostenibilitat, patrimoni, gastronomia o medi ambient com a elements a potenciar i que ens poden ajudar a recuperar una imatge avui malmenada per alguns segments de la clientela. Velles fórmules que abans no es prenien en consideració i que avui tothom es fa seves. Quant a la qüestió concreta del “tot inclòs”, hi hagué coincidència en el fet que no és la fórmula desitjable, però que, d’un costat, l’ajuntament no hi té competències i, de l’altre, que aquest sistema de viatge té una demanda a la qual, ara per ara, no es pot girar l’esquena. El president de l’Associació Hotelera, Joan Massanet, assenyalà que aquest és un segment que no representa més del 20% del total de visitants.



Regeneració de l’Agulla. Un sí unànime, però amb matisos, segons els partits. Si bé ningú s’hi oposa, cap a l’esquerra de l’arc polític es va demanar que es fes d’acord a la legislació vigent i a les directrius de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears. D’altra banda, a banda d’una actuació puntual de cara a la propera temporada turística, tots els partits aposten per una regeneració integral, que ha d’incloure el sistema dunar, per la part de terra, i les praderes de posidònia, dins la mar.



Com a conclusió, hem d’assenyalar que el teatre estava pràcticament ple, però que hi havia poc públic “neutral”. La majoria eren membres de les distintes agrupacions, amb la intenció bàsica de donar suport als seus representants. És a dir, que es va tractar d’un debat molt moderat, molt civilitzat –afortunadament–, i del qual creim que el públic assistent en va sortir com hi havia entrat: amb el vot decidit.