Sopar del 25è aniversari de l'escola S'Auba de Cala Rajada



Dia 18 de desembre va ser el dia elegit per a celebrar els 25 anys de funcionament de l’escola s’Auba. Bé, de l’edifici actual, en realitat, ja que abans va haver-hi uns anys en què l’APA va lluitar per fer realitat l’escola així com la veiem ara.
Però l’any 1985 s’inaugurava el centre i així se podia llegir a les planes de Cap Vermell, concretament de la secció Plaça des Sitjar del mes de maig de 1985: “INAUGURACIÓ:  El dia 15 se va inaugurar la nova escola de Cala Rajada, "S'Auba". Hi assistiren el Delegat del Govern,Sr. Martin Plasencia, el Director Provincial d'Educació, Sr. Crespi, i les autoritats locals. Per als nins va actuar el Grup Cucorba, hi va haver els parlaments de rigor i un excel·lent berenar preparat per les mares dels alumnes.Amb aquesta inauguració culmina un llarg procés que ha durat quasi vuit anys, amb el que esperam que quedi definitivament normalitzada la ‘situació escolar del nostre poble. Enhorabona als qui han fet possible aquesta obra.”



No cal dir que durant aquests 25 anys l’escola ha sofert diverses modificacions i ampliacions i s’han construït les aules d’Infantil. Però també hi ha hagut una part personal, humana, que ha fet l’escola. Parlam d’alumnes, mestres, Apimes, pares i mares, presonal de neteja...Un bon grapat dels quals es trobaren al gimnàs del centre per a celebrar l’esdeveniment. Així poguérem compartir taula molts de mestres que han ensenyat (i encara ensenyen) a les aules del centre, juntes de l'APIMA equips directius, batles, etc...



L’acte presentat per l’actual directora del centre, Antònia Tur, no comptà amb parlaments institucionals (només la directora i  Dalmau van fer unes paraules tot recordant els inicis de l’escola), i consistí en un sopar tipus buffet i un projecció d’imatges (antigues i actuals) del centre.
Una bona iniciativa de la direcció i l'APIMA del centre, que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Capdepera.
En acabar tothom signà un llibre-recordatori i rebé una targeta commemorativa  de l'acte.



Tot plegat forma part de la història recent de Cala Rajada

 Si voleu saber què deia Cap Vermell a l’editorial (Portalet), en el seu número 51, llegiu...

Portalet

“A la secció "Plaça des Sitjar" hi trobareu la noticia que fa referència a la inauguració de la nova escola de Cala Rajada, el Centre Escolar "S'Auba". Creient que aquesta inauguració ultrapassa la simple dada informativa, volem fer algunes reflexions al respecte.

El primer que ens ve al cap és la transcendència cultural, pedagògica, social i econòmica del fet. La creació d'aquest nou centre escolar -de qualsevol centre escolar- suposa la dinamització cultural de la seva àrea d'influència. Suposa l'avantatge pedagògic d'acostar el centre d'estudis a l'entorn natural del nin. Suposa eliminar la trava social que representa l'allunyament dels infants, durant moltes hores, del seu lloc de residència i de l'ambient familiar. Suposa la desaparició, quasi total, de les grans despeses derivades del trasllat i el servici de menjador. Per últim, i més important, aquest nou centre suposa la descongestió de "S'Alzinar", amb totes les perspectives de millora de la qualitat de l'ensenyança que duu implícites aquest fet.

Davant aquests aspectes positius, reconeguts per tots els especialistes consultats -els mestres els primers- , existeix el dubte de si la nova escola de Cala Rajada pot tenir, també, algunes connotacions negatives, sobretot pel que fa als aspectes integradors i aglutinadors que ha vengut desenvolupant fins ara "S'Alzinar".

Aquest dubte ha fet que la gestació de "S'Auba" hagi estat lenta i difícil, perllongant- se més del necessari, a través de quasi vuit anys d'esforços per part dels que sí creien en el projecte.

Pensam, sincerament, que sospesant els avantatges segurs i els inconvenients possibles, el resultat no ofereix més que una opció, i aquesta és la que, en definitiva, s'ha determinat. A part que resulten molt discutibles els beneficis que hagi pogut reportar l'existència fins ara d'un sol centre, on una massificació accentuada en res ha ajudat a la convivència dels al.lots.

Com a conclusió, volem dir que, a part de qualsevol consideració  particular que es vulgui fer, la inauguració d'una nova escola és un aconteixement positiu.

Una escola, "per se", és una cosa bona, intrínsecament bona. Cercar-li connotacions negatives és cercar cinc peus a un moix”.


El Pastor de Son Perdiu  li dedicà aquestes dècimes:

 Una escola és cosa bona
tant si voleu com si no.
No cal ni discutir-ho
ni amb cap homo ni amb cap dona.
I perqué és cosa tan bona
estic content que a la fi
orgullosos poguem dir
que 'Cala Rajada té
un centre que cau molt bé
i que un buit mol gros ve a omplir.

Va venir a inaugurar-lo
sa més gran autoritat
que resideix a Ciutat,
o sia, es Governador.
Així és un premi major
per tots es que han lluitat tant,
durant molts d'anys, esperant
que arribàs aquest gran dia.
Jo compartesc s'alegria
de pares, mares i infants.