Mn. Miquel Mulet acusa el Patronat del Castell de voler convertir la capella del Castell en una sala multiusos











Transcrivim, tot seguit, el text íntegre del Full Parroquial de dia 13 de maig, núm. 203 (volem creure que es tracta d'una errada i que hauria de ser de dia 13 de juny), en el qual Mn. Miquel Mulet adverteix que es pot anul·lar el culte a la capella del Castell.

----------------------------

QUINS PROBLEMES HI HA AMB EL CAPELLÀ DEL CASTELL I PER QUÈ ARA AMB AQUEST CAPELLÀ?

  

 

Des de l’any 1322, l’Església Catòlica té cura del culte i de la fàbrica de la capella del castell, fins l’any 1983, en què va canviar la propietat, passant en donació a l’Ajuntament. Fins aleshores, l’administració de la capella, lloc de culte, fou sempre exclusivament de la Parròquia. D’això en som testimoni, ja que vaig passar la meva etapa de diaconat a Capdepera, 1971-1973, i sé els maldecaps que donava al Rector.

 

NO SE SAP COM, CANVIA LA RELACIÓ PARRÒQUIA-CAPELLA DEL CASTELL

 

L’any 2005, vaig tornar a Capdepera com a Rector i me vaig trobar que la relació Parròquia-Capella del Castell ja  no era com la d’abans, principalment en aquests punts: 1r. En els estatuts del Patronat, l’Església és l’únic membre que hi apareix com a membre amb veu, però sense vot. 2n. S’ha de passar per l’Ajuntament per demanar data per fer una celebració a la capella. 3r. El Patronat recull els doblers del caixonet de l’Esperança. 4t. Se fan concerts o altres actes, sense comunicar-ho a l’Església, com també bodes civils a l’atri de la terrassa de l’immoble. . Hi ha membres del Patronat i de l’Ajuntament que ja han manifestat que els objectes de la capella també són propietat de l’Ajuntament.

 

Davant aquests canvis apareguts entre 1983-2005, que els altres capellans no se’n podien donar compte perquè no havien tingut l’experiència d’abans, me vaig interessar si hi havia hagut un nou conveni entre les parts interessades, cosa que no existia i que en vaig proposar un per escrit, perquè sabessin a què ens havíem d’atendre. No se me va acceptar i fou llavors, l’any 2007, que vaig aconsellar a l’Ajuntament que s’aclarissin les coses i que demanàs al Bisbat permís de culte per a la capella del castell.

 

EL SR. BATLE, D. BARTOMEU ALZINA, HO TÉ CLAR

 

Dia 15 d’octubre de 2008, el Batle, Sr. Bartomeu Alzina, escriu al Bisbat: “En relació al problema sorgit per l’ús i utilització de la Capella del Castell d’aquest municipi, comunica a V.I. que des que l’Ajuntament és titular del Castell no s’ha modificat la utilització d’aquest immoble ni es modificarà en el futur, dedicant-se als mateixos usos que s’ha utilitzat des de temps immemorial”.

 

El Bisbat, a continuació, en data de 2008, va redactar un conveni perquè en el futur, tant pels canvis dels titulars de l’Ajuntament com pels de la Parròquia, no s’oblidi el fi de la utilització de la capella, seguint l’actuació de sempre.

 

EL PATRONAT, PERÒ, VOL QUE LA CAPELLA SIGUI UNA SALA MULTIUSOS

 

Mentre tant, durant l’any 2009, hi hagué reunions entre el Bisbat i el Patronat, perfilant les postures de cadascuna de les parts, concretant-se la del Patronat en els següents punts, en escrit de 22 d’abril de 2010:

1.       Convidar el rector de la Parròquia de Sant Bartomeu perquè assisteixi a les reunions del Patronat, en la mateixa forma com ho han fet els anteriors rectors de la parròquia.

2.       Ratificar l’acord pres per unanimitat dels membres del Patgronat dia 15 d’octubre de 2009, en el que es proposava que dins la capella del castell i al seu davant, només s’hi puguin realitzar els següents actes

- Actes institucionals promoguts per l’Ajuntament de Capdepera o el Patronat del Castell.

- Els actes de culte catòlic que s’han duit a terme des que se va construir la capella.

 

LES DUES PARTS JA SÓN OPOSADES

 

El Bisbat va considerar que el primer punt continuava amb la discriminació del capellà en les reunions del Patronat: “amb veu però sense vot”. Endemés, no tots els altres capellans hi ha assistit tan benvolentment com se suposa, perquè hi ha testimonis en contra.

I quant al segon punt, se passa a convertir la capella en una sala multiusos i que si s’han d’admetre tots els “actes institucionals” de l’Ajuntament, n’hi ha que no són segons la moral de l’Església. Endemés, “d’actes institucionals”, tant de l’Ajuntament com del Patronat, sempre en poden sortir. La capella deixaria de ser capella de culte.

 

EL BISBAT DECIDEIX ARRIBAR AL FINAL

 

Davant aquesta situació i després del llarg temps transcorregut, la representació del Bisbat va decidir rompre les negociacions (17.05.2010) amb una carta que seria firmada pel Sr. Bisbe i, amb aquesta, anul·lant el culte a la capella del castell i retirant els objectes.

 

EL RECTOR COMENÇA A COMUNICAR-HO A LA FELIGRESIA

 

Mentre es varen fer les negociacions, aquestes no se feien públiques i quedaven en el coneixement dels interessats. Mes, quan ja s’arribava al punt final, sí que vaig prendre la determinació de donar a conèixer el que estava a punt de succeir. I així ho vaig fer en la primera ocasió que vaig tenir, que fou a les persones que vingueren a l’excursió de Lluc (05.06.2010), produint després una gran commoció en el poble.

 

EL SR. BISBE, ABANS D’ARRIBAR A UNA DECISIÓ FINAL, VOL CONSULTAR EL POBLE

 

Dimarts (07.06.2010), vaig poder xerrar amb el Vicari General, Sr. Lluc Riera, i sense saber el que havia passat en el poble donant la notícia, em va dir que el Sr. Bisbe abans de prendre la darrera determinació, vol saber el que pensa el poble i prendre la darrera decisió amb el poble.

 

Ara esper que, després que el poble hagi tingut coneixement del que passa, se produiran els darrers contactes entre el Bisbat i el Patronat i si no s’arriba a un acord, que el poble parli: o capella com sempre o sala multiusos.

DES DE SEMPRE, AL CASTELL, UNA CAPELLA