Les associacions del poble s'uneixen per a exigir la regeneració de l'Agulla


Nova roda de premsa centrada en el problema de l’Agulla, però, aquesta vegada, amb una notable ampliació de convocants. De manera que, a banda de l’Associació Hotelera, la nòmina ara s’ha ampliat amb gairebé totes les associacions i entitats dels poble: comerciants, federació d’associacions de veïnats, associació de constructors, associació de taxistes,Tercera Edat, associació de bars nocturns, Associació Empresarial Gabellina, associacions de pares i mares d’alumnes, Confraria de Pescadors... És a dir, no només les agrupacions de caire professional o empresarial, sinó fins i tot algunes de caire educatiu, veïnal o de lleure, cosa que fa pensar que ens trobam davant un problema que concita una gran unanimitat quant a la seva resolució.

En nom de tots ells, el president de l’Associació Hotelera, Joan Massanet, va ser qui va exposar el motiu d’aquesta convocatòria i qui va respondre a les preguntes dels mitjans de comunicació.



 

En la seva exposició, el Sr. Massanet no va diferir gaire d’anteriors convocatòries, tot insistint en la preocupació que comparteixen tots els convocants. Es va referir als canvis que ha patit el turisme i a la conjuntura extraordinàriament difícil per la qual travessa, amb un evident empobriment del nostre municipi i un major nombre d’aturats, aspecte aquest sobre el qual va dir que Capdepera ocupava un dels llocs destacats.

 

Sobre les causes de la mala situació econòmica del nostre municipi, va apuntar, en primer lloc, a la manca d’una visió estratègica de la importància del turisme. Dins aquest context, Massanet va assenyalar el mal estat de les platges, molt especialment de l’Agulla, com un factor altament negatiu per a la imatge de la zona. Però també va incidir en aspectes com els problemes de transport o d’ordre públic, com a elements que contribueixen a la degradació d’aquesta destinació turística.

 

Va assenyalar que des de l’any 2005 es vénen reclamant actuacions, però que d’aleshores ençà només s’han escoltat moltes paraules i en canvi no s’ha dut a terme cap actuació concreta. “Estam a 27 d’abril de 2010 –va dir– i no hem avançat cap passa”. Es va demanar com així ens passa això, quines són les causes de l’abandó de les administracions, quan en altres regions de l’Estat, especialment a Andalusia, el govern central hi ha abocat milions d’euros per tal que les seves platges ofereixin la millor imatge de cara a l’estiu. D’altra banda, va assenyalar que, en no haver-se concedit encara l’explotació de les platges per a la present temporada, aquestes no s’han fet netes ni compten amb cap dels serveis exigibles: hamaques, para-sols, bars...

 

El president de l’Associació Hotelera va dir que no hi ha d’haver més excuses i que, si no es fan passes, s’hauran de prendre mesures més contundents. Va reconèixer que, possiblement, havien estat una mica ingenus, en aquest sentit, però que si no hi ha respostes immediates, la convocatòria de mobilitzacions era una possibilitat que s’hauria de plantejar. Les agències reclamen arena, va dir, perquè el que venen no són roques. La temporada ha començat molt malament, amb ocupacions inferiors a l’any passat, i les reserves que es tenen per al mes de maig no ofereixen símptomes d’inici de la temporada alta.



 

Va fer una mica d’història del procés seguit en l’intent de regeneració de l’Agulla, referint-se a les distintes visites dels responsables institucionals, tant en representació del  Ministeri de Medi Ambient com de la conselleria corresponent. En aquesta línia, va explicar com s’havia començat amb un projecte d’aportació d’arena d’altres jaciments fins arribar al compromís actual de regeneració amb arena dels fons de la mateixa platja, que la Conselleria de Turisme (Inestur) assumiria. Les darreres notícies que tenen, va explicar, són de la setmana passada, en què a l’Ajnuntament  es limitaren a comunicar-los que tot estava en mans de la Conselleria i que s’havia d’esperar.

 

El Sr. Massanet va dir que, si hi ha voluntat, hi ha temps de regenerar l’Agulla, ja que es tracta d’una intervenció que es pot dur a terme en set o vuit dies. “Ens trobam en una situació d’emergència –va concloure el president de l’Associació Hotelera–, i com a tal ha de ser tractada per les administracions”.