APROVATS
ELS PRESSUPOSTS
2009



Ha costat Déu i ajuda, però ja tenim pressuposts, per a tancar el 2009. Per a transitar el 2010 encara haurem d’esperar un dies, per  bé que l’acord sembla tancat. I tot, se suposa, amb més pena que glòria, donades les penúries econòmiques per què travessa l’economia en general i la de les administracions en particular. Però, és el que hi ha, s’ha de jugar al possibilisme i, a més, una estreta a la  corretja, si no queda més remei, a vegades pot resultar saludable i tot. 

No parlarem, ara i aquí, de xifres, ni de partides, ni de retallades. Simplement volem deixar constància que després de molts de mesos de negociacions, aquí amoll jo, aquí estires tu, s’ha aconseguit arribar a un compromís entre els partits de l’equip de govern i el representant d’Es Grup, per tal de desbloquejar una situació que per cap de les maneres podia continuar podrint la vida municipal. 

Aquest compromís es va escenificar en el Ple extraordinari del dijous dia 5. Després de l’aprovació, una per una, les modificacions de les ordenances fiscals de l’Ajuntament –ja arribaren al Ple consensuades en comissió–, arribà el gran moment. En principi, segons es va inferir de les distintes intervencions, tot i que figurava a l’ordre del dia, l’aprovació dels pressuposts es deixaria damunt la taula, per tal que PP i EU-EV poguessin sotmetre’ls a estudi en les respectives agrupacions d’aquests partits, especialment les modificacions introduïdes en la proposta d’Es Grup de pressupost per al 2010. Finalment, però, el batle va explicar que, a partir del criteri del departament  d’Intervenció, i per una qüestió de terminis, es feia imprescindible deixar tancats els comptes del 2009. Tant PP com EU-EV, per boca dels seus portaveus, expressaren el seu malestar per aquestes presses de darrera hora, després de tants de mesos de negociacions i d’hores infinites de reunions. També Mateu Melis expressà els seus dubtes, però finalment, i atenent que d’alguna manera era la seva proposta per al 2010 la que, en línies generals, s’han d’aprovar de manera immediata, amb la seva abstenció va fer possible que els comptes per a aquest any superassin el tràmit. El vot favorable dels vuit regidors de l’equip de govern i l’abstenció d’Es Grup tancaven un serial que ens ha tengut amb l’ai al cor des de fa set o vuit mesos. 

Seria molt d’agrair que ningú volgués capitalitzar políticament aquests fets, especialment entre els partits que han fet possible l’acord. Els que n’han quedat al marge, naturalment, en poden fer, i n’han de fer, la crítica que considerin més oportuna. En tot cas, els ciutadans bé ens mereixem una treva, una pausa, després de tant de temps de crispació. Temps tendrem d’entrar a considerar les línies bàsiques dels comptes municipals.

Ara només ens queda felicitar-nos perquè, en un exercici a mig camí entre la generositat i el pragmatisme, s’hagi superat un entrebanc que, per moments, va arribar a semblar insalvable. I esperam que, a la setmana del 23 al 27, segons vàrem creure entendre, els comptes del 2010 quedin igualment aprovats.
 

I el canvi de batle, quan?