Amb un projecte sostenible i menys costós



L’actuació es realitzaria aprofitant dipòsits
arenosos propers que aportarien 15.000
metres cúbics de sediment i permetrien fer
créixer la platja uns 15 metres


La Conselleria de Medi Ambient s’ha fet ressò de les inquietuds d’entitats, empresaris i residents de cala Rajada (Capdepera) davant l’estat de la platja de cala Agulla i de la seva progressiva pèrdua d’arena.

La necessitat urgent d’escometre la regeneració de cala Agulla i la previsió de la Demarcació de Costes d’utilitzar, amb aquesta finalitat, arenes procedents dels fons marins pròxims a Banyalbufar han provocat que, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental, la Conselleria de Medi Ambient encarregués un estudi alternatiu més d’acord amb els paràmetres de sostenibilitat i de menor impacte ambiental.

Aquest estudi, presentat avui amb la presència del conseller de Medi Ambient Miquel Àngel Grimalt, indica clarament que és possible la regeneració i, allò que és més important, l’estabilització de la platja de cala Agulla utilitzant arenes provinents d’una zona pròxima a la vorera i que tenen un difícil retorn de manera natural.

Es tracta d’un dipòsit que conté un mínim de 40.000 metres cúbics d’arena, suficients tant per aportar els prop de 15.000 metres cúbics necessaris per estabilitzar la platja actual com també per fer-la recréixer uns 15 metres segons un pla que, actualment i també per encàrrec de la Conselleria de Medi Ambient, s’està elaborant i serà presentat pròximament.

Els avantatges d’una acció basada en aquest estudi, en lloc de la proposta inicial de la Demarcació de Costes, es poden resumir en els següents punts:

1. Eliminació del transport de l’arena amb vaixells des de Banyalbufar.
2. Extracció de l’arena des d’una fondària molt menor.
3. Estalvi de maquinària en simultaniejar l’extracció del fons amb el dipòsit a la platja.
4. Regeneració amb arenes idèntiques a les de cala Agulla.
5. Impossibilitat d’alteració de la biodiversitat.

Tot plegat fa pensar que si, finalment, la Demarcació de Costes utilitza com a base d’actuació el present estudi, la regeneració serà més ràpida, més econòmica, més sostenible i més respectuosa amb el medi ambient. Tant el conseller Grimalt com el batle Alzina han explicat que Costes ha assumit aquest estudi i per això no regenerarà la platja amb arena de Banyalbufar.




A la presentació de l'estudi que s'ha feta avui a la mateixa platja també hi ha assistit el batle de Capdepera, Bartomeu Alzina i el director general de Qualitat Ambienta, Josep Lliteres, a més de representats de l'associació hotelera de la zona i veïns (*)


(*) Nota de Cap Vermell: Des d'aquí deixam constància que no ens han convidat la qual cosa diu molt de l'entitat convocant i del menyspreu cap a vosaltres, els nostres lectors. Llavors, quan atenent a criteris editorials, no destacam algunes notícies són els primers que posen el crit en el cel.
La ressenya correspon a la nota de premsa de la Conselleria a la web del Govern.