La Conselleria aposta per una escola nova a Capdepera 




Divendres 11 d'octubre, representants de la Conselleria d'Educació han visitat el col·legi s'Alzinar per reunir-se amb l'equip directiu del centre, de les famílies i de l'Ajuntament per explicar les decisions preses pels tècnics de la Conselleria, en referècia a la disjuntiva de reformar l'edifici o construir-ne un de nou.

A la reunió s'ha explicat que es podria fer una reforma total, que suposaria una despesa molt gran. Aquesta despesa és tan gran que s'aconsella fer un centre nou ja que, a més a més, no garanteix la durabilitat per les característiques del sól. Així pot ser que hi hagi problemes estructurals en el futur, malgrat es faci la reforma. No hi ha garantia que en 10 o 20 anys torni a haver-hi moviments que afectin a l'edifici, per tant opten per fer un edifici nou.

Malgrat tot es reforçaran els pilars de l’edifici afectat  (bloc B) i en breu sortirà la licitació d'aquesta reforma per poder llevar les aules modulars. Així se llevarien les aules modulars ( s’espera que en el curs 2’25/2026 l’alumnat ja tingui aules en l’edifici reformat i reforçat ), i s’obre un termini per construir el nou centre de Primària a Capdepera. Aquesta actuació dona marge de temps a l’Ajuntament per cercar un solar pel nou centre. La regidora d’Educació, Mireia Flaquer, ens ha comentat que a la propera comissió informativa d’Educació demanarà propostes d’ubicació, perquè troba que s’han d’escoltar totes les propostes que arribin. “En aquest marge de temps ens podem fer a l’idea que s’Alzinar canviarà de lloc, i que l’actual edifici es podrà dedicar a altres activitats  i usos amb manco pressió sobre l’edifici que la que pateix en l’ús escolar”.

Us reproduïm literalment la nota de premsa de la Conselleria d'Educació i un resum informatiu remès a la comunitat educativa. 

La Conselleria d’Educació i Universitats construirà un nou centre d’infantil i primària a Capdepera
Aquest CEIP absorbirà els alumnes de S’Alzinar, on s’han tornar a detectar patologies estructurals

"Avui ( per dia 11 d'octubre) el secretari autonòmic de Desenvolupament Educatiu, Mateu Suñer, s'ha reunit amb representants del centre, de les famílies i de l'Ajuntament.

La Conselleria d'Educació i Universitats ha decidit construir un nou centre d'educació infantil i primària en el terme de Capdepera amb la intenció que absorbeixi l'alumnat del CEIP s'Alzinar després d'haver-se detectat noves esquerdes en l’estructura de l’edifici. 

El secretari autonòmic de Desenvolupament Educatiu, Mateu Suñer; el gerent de l'Institut Balear d'Infraestructures Educatives de les Illes Balears (IBISEC), Marco Alarcón, i tècnics d’aquest organisme s'han reunit avui amb representants del centre educatiu, de les famílies i de l'Ajuntament de Capdepera per exposar els resultats del darrer informe emès per l'IBISEC relatiu a l'estat de S'Alzinar. 

Cal recordar que el CEIP s'Alzinar està compost de dos blocs diferenciats, el bloc A (construït l'any 2005) i el bloc B (construït l'any 1979). El bloc B fa anys que presenta patologies estructurals greus, especialment en els pòrtics, produïdes principalment pel descens de la fonamentació dels tres pilars que el conformen, a causa de les característiques geotècniques del subsòl (argila) i de les escorrenties d'aigua que s'hi formen. L'edifici es troba tancat al públic des de 2021. 

Paral·lelament, a principis de setembre de 2024, l'Ajuntament de Capdepera manifestà la seva preocupació per l'aparició de diverses esquerdes al bloc A, per la qual cosa els estudiants varen ser reubicats en aules modulars. 

Davant l'evidència que les característiques geotècniques del subsòl provoquen danys significatius en l'estructura educativa, la Conselleria d'Educació i Universitats ha decidit  construir un nou CEIP en el municipi i qualificar aquesta obra de prioritària. De fet, el projecte de reforç de l'edifici clausurat  ja està acabat i en breu sortirà a licitació. El termini d’execució d’aquest nou centre és de 5 mesos. 

D’altra banda, i respecte a les 11 aules modulars habilitades actualment, la intenció de la Conselleria és fer un reforç estructural a l’edifici que ara està clausurat perquè els estudiants puguin fer classe allà durant els mesos que duri la construcció del nou edifici. 

Des d'Educació ja s'ha comunicat a l'Ajuntament de Capdepera la necessitat de comptar amb un solar, lluny del carrer de les Dones de Llata, on s'ubica el CEIP s'Alzinar, per a la construcció del nou centre. 

En la trobada mantinguda avui al centre, el secretari autonòmic de Desenvolupament Educatiu, Mateu Suñer, i el gerent de l’IBISEC, Marco Alarcón, han presentat el darrer informe a la comunitat educativa gabellina i han resolt tots els dubtes al respecte".


 A rel d'aquesta nota de premsa s'ha remès un escrit dirigit a les famílies i professorat per explicar la reunió amb els representants de la Conselleria i les conclusions que s'ha acordat:

"Benvolgudes famílies i equip directiu,

Avui ens hem reunit amb el Sr. Alarcon, Gerent d'IBISEC, i el Sr. Suñer, Secretari Autonòmic de Desenvolupament Educatiu, per abordar la situació de l'edifici del CEIP s'Alzinar de Capdepera.

Durant la visita a la part actualment tancada, l'arquitecte encarregat del projecte ens ha explicat la situació real. Hem constat que el terreny presenta moviment, cosa que obliga a reforçar els pòrtics afectats. A més, s’han identificat petites patologies a l’edifici d’infantil. Això implica que no es pot garantir que una reforma, ja sigui parcial o total, resolgui els problemes derivats del terreny. La naturalesa argilosa del sòl, amb el seu constant moviment, fa que les actuacions necessàries siguin complexes. 

Atenent a aquesta situació, s'ha acordat el següent:

 - Iniciar el procediment de reforma parcial de l'edifici (actualment tancat) mitjançant la licitació de les obres. S'estima que aquestes obres tindran un temps d'execució d'entre 4 i 6 mesos. Si es respecten els terminis, calculen que l’alumnat podria tornar a accedir a les instal·lacions durant el curs 2025-2026. 

- Paral·lelament, tant l'ajuntament com IBISEC iniciaran els tràmits per buscar una nova ubicació per a la nova escola, ja que la reforma seria una solució provisional que no garanteix la seva durabilitat.

Hem preguntat per la possibilitat d'una reforma total de l'edifici, però ens han insistit que no només l'edifici tancat presenta problemes; l’edifici d’infantil també se’n veu afectat. 

Per garantir la seguretat de tots, no consideren factible que l’edifici pugui seguir funcionant com a centre educatiu. Restem atents a qualsevol novetat i agraïm la vostra comprensió.

Cordialment "