Els tècnics no asseguren la viabilitat de la reforma.

 

Després de tres anys amb l’edifici de Primària de s’Alzinar tancat, un informe tècnic descarta la possibilitat de rehabilitar-lo i aconsella construir un centre nou.  La possibilitat de reforçar i millorar la cimentació de l’estructura de l’edifici, que era la primera opció, ja que el terreny argilós no garanteix que no hi hagi futurs moviments de terra. Es justifica el temps passat amb el fet que la redacció del projecte de reforma havia sortit a licitació en dues ocasions i quedà desert.

Recordem que el novembre de 2021, després d’un període de fortes pluges,  se desallotjà l’edifici pel perill que suposava i els 241 alumnes van ser  reubicats en aules modulars instal·lades en el pati escolar.

El conseller d’Educació, Antoni Vera,  visità el centre escolar i se va comprometre a donar prioritat a la reparació del col·legi i l’IBISEC va treure a licitació del projecte bàsic i d’execució. De fet en la presentació del Pla d’Infraestructures de la Conselleria (de dia 1 d’agost 2024) se contemplava aquesta actuació com a prioritària, de fet al llistat d’actuacions figura així:
 

Mireia Ferrer, batlessa de Capdepera ens ha comentat que “ L’any passat quan ens va visitar el Conseller ( ) ens digué que no tenia cap projecte de s’Alzinar damunt la taula, i com l’alumnat ja duien molt de temps en aules modulars se posarien a licitar la redacció d’un projecte, donant-li prioritat. Se va licitar la redacció del projecte i va quedar desert dues vegades. Això ha suposat un retràs important. La tercera vegada que se licità se presentà un  que tenia fins el mes d’agost per entregar el projecte. El projecte no s’ha lliurat perquè una vegada recollides les dades de les proves fetes a s’Alzinar no s’atreveixen a signar el projecte. Tot han estat problemes.  Sembla que l’edifici té molt de mal i pel fet que el sol sigui argila no dona seguretat, per tant ningú vol signar el projecte i assumir la responsabilitat. Quan ens han informat que no se pot rehabilitar, a l’Ajuntament ens correspon cercar solars per a una construcció nova. I ara estam en aquestes cercant solars, el problema és que necessita devers  8.000 metres quadrats”.


Aules modulars al parc de s'Alzinar

Per la seva banda la regidora d’Educació, Mireia Flaquer, en la mateixa línia que la batlessa ens informà que “ Des del juliol esperàvem aquest informe tècnic, i la batlessa ens informà que havia parlat directament amb el conseller, Antoni Vera, qui comunicà que no veien viable la rehabilitació de l’edifici, ningú volia signar el projecte i per tant la reforma no es durà a terme. La Conselleria vol fer un de nou i nosaltres, des de l’Ajuntament, estam cercant solars públics i no públics per ubicar-lo. Com a regidora d’Educació, veien com evoluciona la població escolar, crec que el municipi necessita un nou centre educatiu, és a dir haurien de tenir tres centres educatius d’Infantil i Primària a més de l’Institut. Aquest nou centre hauria de contemplar de 0 a 12 anys, hem de pensar que la població escolar creix, hi ha molts de nouvinguts i això fa que els centres actuals tinguin molta matrícula. Fer un centre gran ara, com s’Auba, pot alleugerir la pressió, però a llarg termini  crec que faran falta tres centres d’Educació Infantil i Primària al municipi.
Realment és una llàstima que no es pugui fer la reforma a s’Alzinar, perquè la veritat és que per la seva ubicació és una meravella de centre. Ara cal valorar totes les opcions que tenim i fer un esforç  per cercar una solució el més aviat possible”.


Des de la direcció del centre ens comenten que “Dijous passat, la batlessa ho va comunicar a l’AMIPA. Fins aleshores no en sabíem res. Ni direcció del centre ni AMIPA havíem estat informats d'aquesta decisió.
L’endemà la direcció va rebre una telefonada del gabinet del Conseller, després que demanéssim, via correu electrònic a Infraestructures educatives, explicacions per escrit sobre el fet que ens havien comunicat en una reunió de l'AMIPA que s'estava buscant un solar. En aquest correu ens queixaven com a centre de no haver estat informats directament com a part summament afectada.
En aquesta telefonada em varen explicar que el Conseller en persona vendria en breu a donar explicacions a la comunitat educativa.
Lamentem profundament tota aquesta desinformació i que ens haguem d'assabentar d'aquest informe tècnic per la premsa (estudi que se suposava, o nosaltres així ho vàrem entendre, que ja estava fet, ja que quan va a sortir a concurs la redacció del projecte, i que ara no es vol signar, estava fet en base a un estudi de viabilitat, ja que sinó imaginem que s'hagués descartat la possibilitat de rehabilitació).
Com a centre estam decebuts i descontents de les formes, ja que pensem que no hem estat degudament informats i que s'ha perdut un temps molt valuós.
Suposem que quan vengui el Conseller explicarà processos i terminis”.

Si s'ha de construir un nou centre en una altra ubicació tot apunta que serà un procès llarg, molt llarg. Trobar el solar, adquirir-lo, oferir-lo i acceptar-lo per part de la Conselleria, fer el projecte, licitar-lo, adjudicar-lo, executar-lo, dotar-lo... Esperant els terminis que pugui preveure el conseller, ens sembla que parlem d'anys!



Altres articles publicats relacionats amb la notícia:

La batlesa de Capdepera es reuneix amb el Conseller d'Educació
http://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/34402-la-batlesa-de-capdepera-es-reuneix-amb-el-conseller-d-educacio 

El Conseller d’Educació, Antoni Vera, visità els centres escolars del municipi
http://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/32846-el-conseller-d-educacio-antoni-vera-visita-els-centres-escolars-del-municipi 

L’IBISEC treu a licitació la redacció del projecte per al reforç estructural del CEIP s’Alzinar de Capdepera
http://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/33078-l-ibisec-treu-a-licitacio-la-redaccio-del-projecte-per-al-reforc-estructural-del-ceip-s-alzinar-de-capdepera 

Arriben les noves aules modulars a s'Alzinar
http://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/30266-auyles-modulars