Després del recent comunicat del GOB, acusant l'Ajuntament de Capdepera d'explotar il·legalment dos xibius, per no estar aquests inclosos a l'autorització de Costes del passat mes de juny, Cap Vermell ha volgut conèixer l'opinió del Consistori. I el cert és que neguen aquest fet. Fonts consultades ens diuen que no volen entrar en jocs de comunicats amb el GOB, que respecten la seva feina, però que allò exposat per l'entitat ecologista no s'ajusta a la realitat.

Ens diuen, en primer lloc, que el problema dels municipis turístics és que reben l'autorització de Costes pel juny, un cop iniciada la temporada turística i mesos després d'haver fet les licitacions dels serveis de platges. Expliquen que sempre posen objeccions a qualque element o instal·lació de temporada, problemes que normalment es resolen durant l'hivern de cara a la temporada següent.

El que sí recalquen des del Consistori és que demanen els mateixos xibius des de fa molts d'anys i els tècnics municipals afirmen que sempre s'ha publicat la informació a totes les plataformes públiques exigides. 

Pel que fa a enguany expliquen que no s'ha negat a Capdepera el poder ocupar el domini públic amb tots els xibius sol·licitats, sinó que per exemple, en el cas de Cala Agulla, a l'autorització del passat mes de juny s'obligava a que el segon xibiu estàs separat 300 metres del primer, d'acord amb la modificació del Reglament de Costes aprovada l'any 2022. No obstant, efegeixen des de l'Ajuntament, aquesta modificació va ser anul·lada pel Tribunal Suprem mitjançant una sentència d'aquest passat mes de febrer. Afirmen que l'Agulla té espai suficient per fer complir aquesta separació, però que no té gaire sentit aplicar una legislació anul·lada. En resum, detalla el Consistori, que no s'ha fet reduir cap xibiu al municipi.

Pel que fa a Son Moll, comenten des del Consistori, no s'ha denegat el xibiu, sinó els elements accessoris, com ara les cadires, les taules i els mobles del xibiu, segons sembla per una interpretació errònia del projecte, ja que Costes l'interpreta com si aquests elements estassin a la zona d'arena, quan en realitat tots estan situats damut la solera de formigó que fa de terrassa del xibiu, com sempre s'ha fet.

Expliquen des de l'equip de govern que Costes va donar quinze dies a l'Ajuntament per fer al·legacions i que els tècnics municipals les varen presentar en termini exposant totes aquestes qüestions i aclariments. De moment no han rebut resposta i per tant no hi ha cap ordre per a executar cap canvi en els elements de temporada. En resum, enfatitzen des del Consistori, els xibius s'exploten legalment.

Finalment volen recordar que s'ha reduit el nombre de tumbones a diverses platges, i resalten que s'està fent complir la normativa del Parc Natural i, per exemple, per primer cop en molts d'anys, no sona música pels altaveus dels xibius.

Des de Cap Vermell informarem sobre qualsevol novetat al respecte, però amb la parsimònia que demostra Costes en les seves actuacions no sembla que hi hagi notícies en breu. Per cert, que les autoritzacions a platges ara depenen del Govern de les Illes Balears. Tampoc sabem si en el futur el Govern central tornarà legislar per fixar una distància entre xibius.