Excepte alguns caps de setmana, sembla que el turisme més renouer a l'inici de la temporada també ha davallat en els darrers anys a la platja  

 

  

 Fa poc analitzàvem, aquí a Cap Vermell, l'evolució del turisme d'excessos o de gatera a l'oci nocturn cala-rajader. I ara és l'hora de fer-ho amb cala Agulla, epicentre de no pocs comportaments incívics.

Aquests comportaments s'han focalitzat habitualment entre la segona quinzena de maig i principis del mes de juliol. Sovint s'ha associat el turisme de gatera en aquesta època de l'any amb grups de joves alemanys, que passegen per Cala Rajada uniformats amb els colors dels seus clubs o associacions. També hi sol haver certa bulla entre setembre i octubre, però protagonitzada per gent més veterana.

En tot cas, hem d'aclarir dos aspectes. Volem diferenciar el passar-ho bé de l'incivisme, separats sovint per una línia prima. El criteri per parlar d'incivisme pensam que està en la vulneració de les lleis i ordenances del lloc que has triat de vacances, ni més ni pus. I l'altre punt que volem matisar és que d'actituds incíviques també en tenen els residents, unes actituds que denuncia Cap Vermell cada setmana. Però, en aquests articles ens centram simplement en allò que anomenam turisme d'excessos o incívic.

A cala Agulla, a les darreres dècades, hem assistit a tot tipus de situacions incíviques protagonitzades per turistes: música a tot volum, renou insofrible, gent fent les necessitats a qualsevol lloc, brutor en el sistema dunar protegit, molèsties a la resta d'usuaris de la platja, etc. És a dir, comportaments que suposen infraccions de les ordenances municipals.

Enguany hi ha hagut un parell de caps de setmana bastant moguts, però el cert és que aquest fenomen, en conjunt, sembla que va disminuint. En la present temporada, en dos concrets caps de setmana, coincidint amb ponts festius a Alemanya, hem vist molts d'aquests grups, i de fet va circular per les xarxes socials un vídeo amb gent de festa, amuntegada a la zona dels xibius i amb residus abundants damunt la platja. Però, més enllà d'aquests episodis, podem dir que aquest turisme d'excessos no ha estat majoritari durant el mes de juny a cala Agulla.

Totes les opinions i causes exposades a l'article relatiu a l'oci nocturn serien aplicables també a la platja, però hem volgut reunir informació addicional. Hem parlat amb comerciants que regenten petits supermercats o botigues en el carrer de l'Agulla, prop de la platja, i ens comenten que la visita dels famosos grups de joves ha davallat en els darrers anys, que no és el que era. Remarquen que ara es concentra l'activitat quan hi ha ponts festius a Alemània.

Del que es queixen més, aquests comerciants, és de la venda ambulant a la platja, una competència deslleial que no paga imposts. S'ha de veure què passa amb l'arribada del nou inspector de policia, sembla que decidit a controlar més aquesta pràctica. Sigui com sigui, el cert és que hem sentit comentaris d'una davallada de despesa dels turistes en tot el que està associat a l'oci i a la festa.

Pel que fa a l'Associació Hotelera, és una mica més cautelosa, i ens comenten que “les darreres setmanes escoltam que la gent parla de l’inici d’un canvi de model, però l’Associació Hotelera vol ser més prudent, en aquest sentit. Els hotels fan inversions molt importants, crec que són un exemple de compliment. Els canvis més ambiciosos sempre comencen dins els hotels, l’esforç més gran sempre es demana primer als hotels que a la resta de sectors paral·lels. És aquesta constant millora i la conseqüent pujada de preus que permet  que a la llarga poguem parlar d’ un canvi del tipus de turisme, que potser anirà modificant el seu consum de l´oferta complementària”.

Aquesta prudència és comprensible. L'economia a la zona euro no passa el seu millor moment, sobretot als països emissors. Els preus segurament s'hauran d'acomodar a la demanda, si aquesta va a la baixa en el futur. 

Cap Vermell ha visitat cala Agulla gairebé cada cap de setmana durant el mes de juny, i podem dir que de gent n'hi ha hagut molta, amb l'aparcament quasi sempre ple. Ara bé, tret dels ponts alemanys ja esmentats, és cert que no hi hem vist, ni en nombre ni en intensitat, els comportaments incívics que hi vàrem veure en el passat, protagonitzats per grups de joves turistes. Hi ha hagut grups de festa, alguns amb aparells musicals, però no ens ha semblat que siguin majoria. Hem trobat més famílies i parelles, i en general visitants de mitjana edat.



Possiblement, el punt on es nota més aquest canvi és en el sistema dunar i en el bar restaurant que hi ha devora l'aparcament. Els dies que hi hem passat, després de dinar i a mitjan capvespre, no hi hem vist massa trull. Poc a veure amb vídeos i imatges de la zona que circulaven en el passat. I també molta menys brutor a les dunes. Ara bé, l'incivisme no és patrimoni exclusiu dels grups joves. Cada cap de setmana hi ha cotxes de lloguer aparcats on no toca en el pinar de l'Agulla.



En definitiva, sembla que sí, que en els darrers anys el turisme de gatera i excessos, en línies generals, ha disminuït a Cala Agulla, a l'inici de la temporada. Però encara n'hi ha, amb caps de setmana calents assenyalats en el calendari, sense oblidar que pel setembre i l'octubre tornaran a venir grups amb ganes de festa. Confiam que la Policia Local hi farà acte de presència, seguint amb l'actitud mostrada des de l'arribada del nou inspector, i es facin complir les ordenances locals.