Un acte molt emotiu per celebrar els cent anys d'una de les institucions més emblemàtiques del nostre poble
 


El passat dissabte 25 de novembre va tenir lloc en el centre Cap Vermell la celebració dels cent anys de la Confraria de Pescadors de Cala Rajada, un acte emotiu i ple de records que va commoure els assistents: autoritats, homenatjats, familiars i convidats.
 

La celebració va començar amb unes paraules de Pep Uceda, Patró Major sortint, qui va repassar l'evolució de la pesca en el nostre port, des dels seus inicis, amb mitjans i condicions molt rudimentaris, fins a dia d'avui, quan les embarcacions compten amb avenços tecnològics que faciliten la seva feina. Seguidament, va prendre la paraula Jeroni Ferrer, secretari de la Confraria, qui també va recordar el paper d'aquesta institució en el desenvolupament de Cala Rajada.
 

Ambdós varen incidir en el paper clau que ha tengut l'entitat en la vida del nostre municipi, però especialment a Cala Rajada, sempre defensant els interessos i les condicions de  feina d'un sector que, fins als anys 60 del segle passat, va ser el principal motor econòmic del poble i sense el qual segurament no s'hauria desenvolupat com ho ha fet aquell llogaret a vorera de mar.
 

Però el paper de la Confraria en tots aquests anys ha anat més enllà de la simple activitat pesquera: va endegar la construcció d'habitatges socials, va impulsar les Festes del Carme i va promoure la Reserva Marina de Llevant i l'organització de la Fira de la Llampuga, entre altres fites. Sense cap dubte, no es podria entendre la història de Cala Rajada sense la de la Confraria.
 

Acte seguit, el Conseller d'Agricultura i Pesca, Joan Simonet, i la batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer, varen dirigir unes paraules als assistents. Però segurament el moment més emotiu va arribar amb la projecció de fotografies històriques del moll, així com de presidents, secretaris i pescadors que ja ens han deixat. I l'emotivitat no aturà de créixer amb el reconeixement als mariners jubilats i als presidents i secretaris de la Confraria que encara estan entre nosaltres. Més d'una llàgrima se'ls escapà a no pocs assistents.

Pel que fa als professionals jubilats, es varen lliurar obsequis de record (l'anagrama de plata de la Confraria) a Sebastià Garau, Joan Mercant, Colau Nadal, Jaume Bonnín, Juan Pérez, Joan Roig, Manuel Rodríguez, Luís Quiles, Joan Llabata, Toni Serapio, Antonio Rubí, Rafael Escobar, Toni Pascual, Toni Llabata, Francisco Quiles i Sebastià Terrassa.



Igualment, els expresidents i secretaris que varen rebre la distinció foren Pedro Mercant, Joan Ramon Esteva, Pedro Fuster, Joan Mercant,  Bernat Martí, Pedro Morey, Pep Uceda i Jaume Fuster.


 

L'acte va finalitzar amb el lliurament a la Confraria d'una placa commemorativa, per part de la consellera de Presidència, Antònia Maria Estarellas, i amb unes breus paraules del recentment elegit Patró Major, Bartomeu Garau.
 

En acabar, esperava als assistents un generós i gustós aperitiu, arròs inclòs, moment en què els asistents varen aprofitar per fer la xerrada i recordar vells temps.