El Govern ha rebut més de 6.000 sol·licituds per a instal·lar quasi 90 MW en matèria d’autoconsum dels Fons Next Generation



El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat aquest divendres l'empresa Morey Esteva al polígon de Capdepera, una de les més importants de les Illes Balears del sector primari i de l'alimentació, i que ha fet una aposta clara per la sostenibilitat mitjançant la col·locació de plaques a les seves instal·lacions gràcies a les subvencions del Govern. Unes subvencions que, en paraules d’Yllanes, «estan sent un èxit total». 

«Des del Govern vam obrir fa més d’un any aquests ajuts per impulsar l’autoconsum i ja hem rebut un total de 6.310 sol·licituds a totes les Balears, que suposen una potència renovable de quasi 90 MW (actualment tenim 73 MW) i una inversió de 121 milions d’euros», ha explicat el vicepresident, al temps que ha assegurat que «a causa d’aquesta bona resposta per part de la ciutadania i els sectors, i a la ràpida gestió dels fons per part de l’Administració, l'Estat ja ens ha concedit una ampliació de crèdit d'aquestes línies». En aquest sentit, el també conseller ha indicat que «doblam així la quantitat inicial, que passa de 13 milions d’euros a més de 27 milions per impulsar l'autoconsum».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha declarat que «l’impuls a l’autoconsum és un dels pilars fonamentals en la política energètica del Govern, per això estam impulsant les actuacions de particulars, empreses i administracions encaminades a maximitzar les seves cobertes i aparcaments, per consumir el menor territori possible. Vam ser la primera comunitat a obrir les ajudes d’autoconsum de fons europeus i estam incrementant el personal per gestionar la gran quantitat de sol·licituds rebudes, ja que n’esperam més i assolir l’objectiu que marca el Ministeri per a les Balears en matèria d’autoconsum per a 2030, quatre anys abans».



L’exemple de Morey Esteva
Durant la visita a l’empresa Morey Esteva, una empresa que compta amb més de 15.000 m3 de cambres per congelar productes i que, per tant, és un gran consumidor d’energia, el vicepresident Yllanes ha posat en valor el fet que una empresa local amb un gran consum energètic està reduint costos a la seva factura gràcies a la seva aposta per la transició energètica. «Avui visitam un exemple del que el Govern està impulsant en matèria de transició energètica. Una empresa local que aposta per la sostenibilitat i que s’acull a les línies d’ajuts que l’Administració posa al seu abast amb l’objectiu de consumir energia neta, sent respectuosos amb el medi ambient i reduint la demanda elèctrica d’altres fonts de generació. Un exemple d’aposta per una transició energètica que des del Govern impulsam gràcies a ajudes com la del suport a empreses en l’autoconsum, que tenen com a objectiu que grans consumidors donin un impuls perquè s’incorporin a energies de font renovable i, per tant, es redueixi el consum d’energia elèctrica procedent de la xarxa o d’equips electrògens i també les emissions de CO2». 

Així mateix, des de Morey Esteva, «l’aposta per l’autoconsum respon a una situació mediambiental i econòmica. El període d’amortització i els ajuts per part del Govern han estat molt importants alhora de treure un resultat. Amb els preus energètics actuals, l’amortització és més ràpida. S’han d’aprofitar els ajuts, el moment és ara».

Cal assenyalar que l’empresa Morey Esteva, SL és una empresa que es dedica a la comercialització de productes d’alimentació, principalment productes de la mar, tant frescs com congelats, i ha rebut una subvenció de 15.000 euros procedents de la línia FOTEMPAR, de l’any 2020, destinada a instal·lar 334,4 kW a les seves cobertes, dins d’una inversió de 335.000 euros. Aquesta instal·lació compta amb 836 panells de cèl·lules solars, que tindran una producció estimada de 491.000 kW h/any, el que suposa una reducció d’emissions de CO2 de 382.980 kg CO2/any.

Així mateix, ha rebut una subvenció de 49.241 euros del programa Next Gen 123, de l’any 2021, per a instal·lar 157.7 kW sobre marquesines al seu aparcament, fet que ha suposat una inversió de 199.400 euros. Aquesta instal·lació compta amb 380 panells solars i preveu una producció estimada de 228.665 kW h/any. Això equival a una reducció d’emissions de CO2 en 178.590 kg CO2/any.