El regidor de Cultura, el batle de Capdepera i el director insular de Cultura inauguren les Jornades sobre el Tractat de Capdepera

Image

   Dijous, dia 20 de novembre, s'inauguraren oficialment les jornades d'estudi i debat sobre el Tractat de Capdepera,  organitzades per l'Ajuntament de Capdepera i el Consell de Mallorca, sota la direcció de Guillem Rosselló Bordoy.   

Image

  Del 20 al 23 de novembre, un important nombre d'estudiosos de gran prestigi estudiaran el Tractat de Capdepera de 1231, des de diversos punts de vista. Aquesta trobada s'enmarca en l'any Jaume I, declarat pel Consell de Mallorca amb motiu del 800è aniversari del naixement del monarca.
   La inauguració va començar amb sengles parlaments de Rafael Fernández Mallol, regidor de Cultura; Bartomeu Alzina, batle de Capdepera i Maties Garcias Salvà, director insular de Cultura del Consell de Mallorca.

Image

  
Ja en la part acadèmica, el coordinador de les jornades, Guillem Rosselló Bordoy, justificà l'elecció dels ponents i la temàtica de les ponències previstes, alhora que presentà en primer conferenciant, Antoni Mut Calafell, qui ha duit a terme un estudi codicològic, la transcripció i una nova traducció del Tractat, per encàrrec de l'Ajuntament. Antoni Mut, amb qui poguérem departir llargament en la roda de premsa que va tenir lloc al dematí, es referí a aquest treball. La seva ponència, d'una forma clara i didàctica, consistí en una anàlisi de la part material del document, que dissortadament és una còpia i no el tractat original, i en comentà distints aspectes de la traducció. No faltaren les anècdotes i comentaris curiosos al voltant del Tractat.

Image

  Després de la presentació a càrrec de Jaume Alzina, poguérem escoltar l'estudi "Capdepera i Es Freu" a càrrec de Vicenç Maria Rosselló Verger, qui abordà aspectes de caràcter geogràfico-històrics de la costa d'ambudes illes en el canal que les separa, amb gran profusió de cites toponímiques força el·lustratives. Es va referir a la situació fronterera d'aquesta contrada en distints moments del passat, i no només en l'època medieval: "Quan el Regne Unit de la Gran Bretanya o França es disputen o envaeeixen Menorca, el límit hispànic el tenim aquí", va afirmar el ponent.

Image

  El proper divendres l'encontre tindrà un caràcter purament acadèmic, en una jornada intensiva amb cinc ponències. 

Image

  Recordam que dissabte al matí hi ha previstes unes visites al Castell i la torre de Canyamel  i al capvespre dues ponències més i l'obra de teatre "Fets de Rei". Diumenge al matí tindrà lloc la cloenda de les jornades, amb la  conferència de Mohammed Benmammar, una actuació dels Ministrils del Consell (12,30 hores), l'acte oficial de cloenda amb la presència prevista del president del Govern, Francesc Antich, i els presidents dels Consells de Malorca i Menorca i, per acabar, un concert de la Banda de Música de Capdepera