"la Caixa" obrirà les portes per atendre al públic dia 17 de febrer. La campanya "sóc gran, no idiota" dóna els seus fruits.


A la cantonada del carrer Major, a la creu de Capdepera, la feina és intensa. Acaban d'enllestir els detalls per l'apertura o reapertura de l'oficina de "la Caixa". la campanya que ha posat de manifest iniciatives com ‘Sóc gran, no idiota’ del metge jubilat Carlos San Juan, i que ha aconseguit recollir més de 600.000 signatures, ha estat més efectiva que les gestions dels polítics, quan les han fetes. A Capdepera recordam declaracions de regidors i batles dient que no es podia fer res. Idò, sí. Ja ho veis ha estat possible, i més quan a Cala Rajada continuaven dues oficines una davant l'altre de la mateixa entitat.

Fa anys que els bancs varen començar el procés de tancament d’oficines arreu de les Illes. Segons dades oficials del Banc d’Espanya, a Mallorca el 2018 hi havia 1.256 oficines i en el 2021 n’hi ha 568, és a dir un 45% menys.

L’any 2019, abans de la pandèmia, varen tancar un total de 82 oficines bancàries. L’any 2020 ho feren 67 i en el primer semestre de l’any, ho han fet 42 oficines. En el conjunt de l’Estat ja han tancat 1.476 oficines, és a dir, gairebé 10 sucursals cada dia.

El banc és un servei públic i no pot renunciar a prestar-lo“. És l’argument principal que defensa Carlos San Juan perquè les entitats tinguin en compte una bona part de la població, sobretot gent gran i discapacitats que, davant la digitalització de la banca i l’eliminació de sucursals, està patint-ne les conseqüències perquè no pot solucionar els seus tràmits bancaris.

Les entitats bancàries tenen un mes perquè revisin els seus protocols per a incentivar la inclusió financera. Així es va fixar aquest termini dijous passat dia 20 gener quan la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, es va reunir amb els representats de les tres patronals bancàries i el Banc d’Espanya per abordar-ne la situació.

Ens alegram d'aquestes decisions i esperam que sia productives.