Adjudicades a l'empresa Melchor Mascaró per un valor de 4.387.954 €  (dels 6,1 milions d'euros prevists i anunciats)

El conseller d'Habitatge i Mobilitat, Josep Marí i el director general de Transport Aeri i Marítim, Xavier Ramis.


Les obres de Cala Rajada són una de les sis que es començaran a fer als ports de les Balears enguany. L'actuació prevista és l'única que tindrà en compte l'estudi sobre el canvi climàtic. 

Al port de Cala Rajada es durà a terme: la reparació i millora de l'abric i reducció dels nivells d’ultrapassament sobre el dic exterior. Atenuació de la difracció i dels nivells d'agitació a la dàrsena interior. Reforma, adequació i impermeabilització de la coberta de les edificacions adossades a l'espatller del dic. Reordenació d'usos a l'esplanada del moll adossat al dic. Inversió prevista: 3.994.491 €.

També es farà l'estabilització del penya-segat del passeig del port mitjançant el reforç de les coves existents. Addició d'escullera per minorar l'afectació de l'onatge al passeig. Inversió prevista: 393.463 €.


Les obres per reforçar el dic exterior del port de Cala Rajada, que començaran el novembre, el protegiran dels impactes del canvi climàtic, segons ha assegurat el director general de Transport Aeri i Marítim, Xavier Ramis, aquest divendres en una roda de premsa. L'actuació "solucionarà els problemes" de què el Laboratori d'Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya va advertir en un estudi encarregat pel Govern, que forma part del Pla general de ports de les Illes. La millora del dic evitarà que les onades passin per damunt del mur. Aquest és el segon risc més gran que pot provocar la pujada de la mar als ports balears, segons l'informe; el primer és la pèrdua d'operativitat dels molls, que també quedaria resolt. Ramis ha recordat que la borrasca Glòria afectà greument el dic del port de Cala Rajada, cosa que va obligar a fer una actuació d'urgència. Ara, l'empresa Melchor Mascaró s'encarregarà de la reparació i millora del dic perquè les onades no hi passin per damunt, i es resguardin millor les embarcacions.

No es tornaran veure aquestes imatges

El conseller d'Habitatge i Mobilitat, Josep Marí, ha explicat que les previsions de l'anàlisi encarregada pel Govern són a llarg termini, perquè es basen en un escenari pessimista previst per al 2045 amb un augment de 18 cm del nivell del mar.

És important recordar que el 2015 Ports IB era una empresa amb un deute de més de 50 milions d’euros que ara tanca l’exercici de 2020 amb una reducció de 38,2 milions d’euros de deute, també ha destacat el conseller. La previsió és que, durant el 2021, fins i tot incrementant la capacitat inversora de l’ens públic, el deute es redueixi a 8,2 milions, amb l’objectiu ferm d’acabar la legislatura havent liquidat tot el deute i havent sanejat totalment la comptabilitat de l’ens públic.

Donada la llarga tramitació d'aquesta reforma refrescam la memòria amb diversos enllaços que hem anat publicant 




Espigolant la premsa. Inversions del Govern a Cala Rajada i Porto Cristo.

El Govern invertirà 6,1 milions d’euros en la reforma del port de Cala Rajada

La reforma del port de Cala Rajada ha passat el tràmit ambiental de la Comissió de Medi Ambient de Balears.

Comunicat de MÉS Capdepera/ Sobre el projecte de reforma del port de Cala Rajada

Presentació del projecte de remodelació del port de Cala Rajada