La Conselleria de Mobilitat presenta les directrius de la reobertura de la línea Manacor-Artà, amb el mateix traçat de 1921
Image

   Dissabte dia 18  d’octubre, el conseller de Mobilitat del Govern Balear,  presentà a Sa Màniga de Cala Millor les línies generals de la reobertura  de la via Mancor-Artà. A l’acte assistiren gairebé tots els batles de la comarca de Llevant, el president dels SFM, el director general de Transport i un nombrós grup de ciutadans, entre els quals hem de destacar els membres de la plataforma pel tren de Llevant. 

Image

    Durant la seva compareixença, el conseller va donar les directrius bàsiques  del projecte i tingué paraules d’agraïment a la ciutadania per les mobilitzacions  identificades a la Plataforma pel Tren de Llevant i a l’implicació dels batles de la Comarca. A més, el conseller animà a seguir lluitant per l’arribada del tren a Cala Rajada. Alguns aspectes bàsics del projecte:
- El projecte bàsic ha estat encarregat pels Serveis Ferroviaris de Mallorca a l’UTE Grusamar-Ineco
- El traçat previst és el mateix que funcionava a l’antiga línea Manacor-Artà.
- Les obres afecten 30,442 quilòmetres de via
- El traçat està format per una superestructura de via en placa. Sistema que  si bé resulta més car, a la llarga surt rendible ja que té menys manteniment
- Sistema ATP (Automàtic Train Protection)  de seguretat i comunicació
- Electrificació de la línia a 1.500 v amb corrent continu amb 3 subestacions
- 3 passos inferiors formats per marc i 6 formats per tauler de vigues
- 5 passos superiors formats per taulers de vigues prefabricades
- 1 passarel·la de vianants metàl·lica
- 3  llocs d’avançaments
- 2 estacions de línea (Son Carrió i Son Servera) i 2 de capçalera (Artà i estació provisional a Manacor)
- Reposició de 46 carreteres i camins per la seva pròpia traça o camins de reposició.
- 52 reposicions de serveis afectats (línies elèctriques  i d’aigua)
- Velocitat màxima de 100 km/h  per vies d’ample mètric
- Plataforma de manteniment i estacionament de trens a les proximitats d’Artà.
- Instal·lació de tractament de renous i vibracions prop de els estacions de Son Servera (3km), Son Carrió (2km) i Artà (2 km).

Image

   Un element important és el tipus de tren triat, del tipus TRAM que permet velocitats de 100 km/h a zones interurbanes i de menys de 30 km/h a zones urbanes. És a dir, dins les zones urbanes funciona com un tramvia. A més el TRAM té el pis baix, la qual cosa facilita l’accessibilitat als vagons.
   D'altra banda, en les obres pròpies de la via  hi haurà una restauració dels elements arquitectònics existents.

Image

   Un aspecte important, no concretat, és com es farà l’enllaç entre l’estació de Manacor-Artà i la de Manacor-Inca,  pendent d’estudi pels tècnics de la Conselleria.
   Atenent les declaracions efectuades a la presentació, la línia pretén facilitar la comunicació entre els pobles de la comarca de Llevant ja que, segons els darrers estudis de mobilitat, poc més del 70 % dels usuaris ho serien per a accedir als serveis de Manacor (es reforçaria així la capitalitat de Manacor) i la resta de pas cap a Ciutat.

Image

    Sense atrevir-se a confirmar terminis, es preveu que les obres pugin començar l’estiu de 2009, depenent del compliment dels terminis del procés administratiu.

Image

   A les planes de Cap Vermell  us oferim declaracions de la presentació.