El distintiu Welfair certifica que les vaques viuen en condicions èticament responsables de benestar



La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha entregat dijous 17 de juny, les primeres certificacions de benestar animal a explotacions ramaderes de Mallorca. Es tracta de les primeres de l’illa que compten amb el distintiu Welfair, que certifica que les vaques viuen en condicions èticament responsables de benestar. Són les granges de Can Dalmau, Son Bernat, Son Garau/Can Peixet, Son Carbó, Ses Veles i Son Suau. Les sis granges són les proveïdores de llet a AGAMA. L’entrega d’aquests certificats s’ha fet a Canyamel, després d’una visita a la granja de Ses Veles. Juntament amb la consellera De la Concha, hi ha assistit el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. També hi ha estat present José Joaquín Vila, director de negoci lacti d’AGAMA, i els responsables de les granges.

El procés de certificació en benestar animal va arrancar el mes de juny de l’any 2020, en plena pandèmia per la COVID-19, amb l’objectiu de seguir oferint un producte de la més alta qualitat, així com ajudar a les granges a ampliar la comercialització de la llet. La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació va preveure en el primer pla de xoc per al sector primari, per fer front als efectes derivats de la COVID-19, una línia d’ajuda per a subvencionar aquesta certificació. Fins a 11 granges de les Balears es beneficiaran d’aquesta línia d’ajuda. Actualment el FOGAIBA, ens depenent de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, tramita el pagament d’aquestes ajudes.

Segons ha explicat la consellera De la Concha, aquest distintiu permetrà a les ramaderies «ser més competitius i tenir més facilitats per col·locar el producte». A la vegada, ha dit que la consciència sobre el benestar animal està cada cop més estesa. «El consumidor ho demana avui i ho demanarà molt més demà. Si esteim preparats, molt millor», ha explicat, i ha afegit que «una vaca contenta dona bona llet». 

El segell Welfair és una certificació gestionada per l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària de la Generalitat de Catalunya (IRTA), en col·laboració amb l’Institut Basc d’Investigacions Agràries (NEIKER), que avalua, controla i garanteix el compliment de bones pràctiques en benestar animal a les granges. Aquest segell identifica que tota la llet prové d’animals criats en granges que han estat sotmeses a un seguiment de benestar animal. Per obtenir la certificació, tant les instal·lacions d’AGAMA com les granges, s’han sotmès a auditories efectuades per l’entitat de certificació especialitzada en benestar animals (ACERTA) en els protocols de referència europeus Welfare Quality i AWIN. Els controls han avaluat els quatre principis en què es basa el benestar animal: una bona alimentació, un bon allotjament amb llibertat de moviments i confort, un bon estat de salut i un comportament d’acord amb les característiques de l’espècie, que inclou un estat emocional general positiu.