La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació s’ha reunit amb els representants de les confraries de pescadors de Menorca

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha mostrat el seu suport al sector pesquer d’arrossegament de les Balears i la preocupació davant les restriccions imposades per la Unió Europea en el Pla de Gestió de Pesca de la Mediterrània Occidental. De la Concha s’ha reunit aquest dissabte amb els representants de les confraries de pescadors de Ciutadella, Maó i Fornells per tractar aquesta qüestió, acompanyada del director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant. La consellera De la Concha ha explicat que «la situació de les Balears és molt diferent de la d’altres zones de la costa espanyola i, per tant, no és comparable i és impossible que es vulgui aplicar la mateixa normativa».

De la Concha ha explicat als representants de les confraries que, en diverses reunions amb el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, s’està tractant de demostrar i de convèncer l’Estat, i també Europa, de les especificitats de la pesca de les Balears. «Els trets específics, la mida de les barques- més petites que a altres indrets-, les 11 reserves marines que hi ha a les Balears i la reducció d’esforç del 37% que ja s’ha fet els darrers anys implica que ara el 40% addicional -de reducció d’esforç que la Unió Europea vol aplicar- sigui inassumible», ha explicat.

L’objectiu de la conselleria és que les restriccions de la pesca d’arrossegament imposades per Europa no s’apliquin igual a la GSA5 (la zona que correspon al mar balear) que a les altres zones de la Mediterrània. Les Balears tenen una extensió costanera de 1.428 quilòmetres i 32 embarcacions d’arrossegament. La pressió pesquera a les Balears és deu vegades menor que, per exemple, la de Catalunya, que compta amb més de 300 embarcacions d’arrossegament i 800 quilòmetres de costa. A més, les espècies en perill estan millorant a la zona de pesca de les Balears.

La consellera De la Concha ja es va reunir fa unes setmanes per aquesta qüestió amb les confraries de Formentera, d’Eivissa i de Sant Antoni de Portmany. Durant la reunió d’aquest dissabte, s’han tractat altres qüestions, com per exemple algunes que fan referència a la pesca d’arts menors de les Balears.

Hem contactat amb els responsables de la confraria de Cala Rajada i, de moment, no hem obtingut resposta.